Försvunnen ubåt.
Arkivbild på ubåten. Foto: ARGENTINA'S DEFENSE MINISTRY/TT

Ubåt försvunnen – med 44 personer ombord

Lotten Collin: Tros ha drabbats av elektroniskt fel
1:09 min

I Argentina har myndigheterna inlett en stor räddningsoperation för att hitta en försvunnen ubåt med 44 personer ombord.

Ubåten hördes senast av i onsdags, och Argentina tar nu hjälp av bland annat amerikanska NASA.

Argentinsk tv sänder direkt från sökandet efter den försvunna ubåten med 44 personer ombord. Den hördes senast av i onsdags, och befann sig då utanför Chubutprovinsen i södra Argentina. Då var den på väg tillbaka från en militärövning söder om Patagonien.

Efter det har ubåten – tillverkad i Tyskland och sjösatt 1983 – inte kunnat kontaktas. 

Myndigheterna tror att ubåten har fått ett elektroniskt fel som har slagit ut kommunikationen. Enligt normalt förfarande borde den då ha gått upp till ytan, men trots en stor sökoperation både till sjöss och med flyg så har ubåten inte setts till.

Argentinas president Mauricio Macri skriver i ett uttalande att myndigheterna är i kontakt med de anhöriga till besättningen, och att man nu inlett en formell räddningsoperation eftersom det gått tre dygn sedan ubåten hördes av.

Flera grannländer har erbjudit sig att hjälpa till. Amerikanska NASA har skickat ett av sina flygplan och en brasiliansk ubåt deltar också i sökandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".