Operationsavddelning på Huddinge sjukhus.
Arkivbild. Foto: Magnus Neideman / SvD / TT

Högspecialiserad vård ska koncentreras i landet

1:05 min

Regeringen beslutade i veckan om ett lagförslag som ska koncentrera den högspecialiserade vården.

När det är fullt genomfört om tre år kan 500 liv räddas årligen.

Socialstyrelsen får i uppdrag att genomföra det nya systemet, enligt socialminister Annika Strandhäll (S):

– Vad som nu kommer att ske är att Socialstyrelsen i första hand kommer att gå igenom vilken vård som kan att vara aktuell att koncentrera, tillsammans med sina experter. Man räknar med att det här kommer att ta ungefär tre år.

I dag är den högspecialiserade rikssjukvården spridd på för många behandlingsställen. Genom att koncentrera den till färre enheter blir personalen där skickligare eftersom den får tillfälle att öva oftare. Samtidigt få fler patienter tillgång till landets absolut bästa vård på området. Det väntas rädda ytterligare 500 liv om året.

Socialstyrelsen inventerar alltså vilka sjukdomar och behandlingsformer som ska koncentreras. En särskild nämnd inrättas, bestående av landets sex sjukvårdsregioner som beslutar om vilka platser som är bäst lämpade för behandling av olika sjukdomar.

– Hela syftet med varför regeringen nu förändrar den här lagstiftningen och inför det här nya systemet, det är för att det har gått för långsamt med det system vi haft tidigare, säger Annika Strandhäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista