Snöoväder Hudiksvall.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SMHI: Risk för stora snömängder

Ett lågtryck från Norge drar in över landets södra delar under lördagsnatten med ishalka och kraftig nederbörd som följd. 

Lokalt kan det falla upp mot 20 centimeter snö under söndagen, enligt SMHI.

Det kan bli besvärligt på vägarna i Götaland under lördagsnatten och söndagen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för ishalka för stora delar av Småland och dessutom flaggar man för stora nederbördsmängder under söndagen i Västergötland och Östergötland.

– Det är ett lågtryck som rör sig från Norge och söderut över landet. Det ser ut att vara ganska mycket regn som övergår i blötsnö och snö, men det är fortfarande väldigt stora osäkerheter i hur mycket nederbörd det blir, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på SMHI.

Mellan fem och tio centimeter snö väntas falla under förmiddagen i de berörda områdena – men lokalt kan det bli upp till tjugo centimeter.

– Det kan bli nedsatt sikt på vägarna, så det är bra att ta det försiktigt i trafiken och hålla sig uppdaterad om väderläget. Det kan bli stora problem i och med att det är i södra Sverige och så tidigt på säsongen, säger Lasse Rydqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista