Mugabe
Robert Mugabe. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT

Nytt möte om Mugabes framtid

Snaran dras åt kring Zimbabwes åldrige president Robert Mugabe.

Under lördagen marscherade hundratusentals människor med krav på hans avgång – dessutom väntar nya förhandlingar mellan presidenten och militären.

Den statliga televisionen meddelar att Mugabe på söndagen på nytt ska träffa militärcheferna som tagit kontroll över landet. Uppgiften kommer från den katolske präst som medlade i den första samtalsrundan.

På söndagen håller även Zimbabwes styrande parti Zanu-PF:s centralkommitté ett möte för att sparka den 93-årige presidenten Robert Mugabe från partiledarposten, uppger två partikällor för Reuters.

På mötet väntas även Mugabes hustru Grace Mugabe fråntas posten som ledare för partiets kvinnoorganisation. Samtidigt ska den sparkade vicepresidenten Emmerson Mnangagwa återinsättas i partiledningen.

Strax efter beskedet lämnade en bilkolonn Mugabes officiella residens, känt som "Blue House" eller "Blue Roof", i huvudstaden Harare. Åskådare buade när bilarna passerade, men enligt en säkerhetskälla satt inte presidenten i något av fordonen, rapporterar Reuters.

Under lördagen fyllde hundratusentals människor gatorna i Harare och andra städer i landet. Människor svepte in sig i flaggor, sjöng, dansade och grät.

– Det här är glädjetårar. Jag har väntat hela mitt liv på den här dagen, säger 34-årige Frank Mutsindikwa till nyhetsbyrån Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista