Kvinna klädd i grön dräkt
1 av 2
President Bachelet. Arkivbild. Foto: Luis Hidalgo/TT

Chiles president: Reformerna var nödvändiga

1:43 min

Idag går Chile till val, och det mesta tyder på att högerkandidaten och expresidenten Sebastsián Piñera kommer vinna. Sittande president Michelle Bachelet har lågt stöd i opinionsmätningarna, och får kritik för att ha genomfört för många radikala reformer.

Ekots Latinamerikakorrespondent Lotten Collin har fått en exklusiv intervju med Michelle Bachelet.

– Reformerna var nödvändiga. Visst, många stora förändringar samtidigt kan leda till osäkerhet hos investerare och konsumenter, men den främsta anledningen till att Chiles tillväxt minskat är utomstående faktorer, som priset på koppar, säger Michelle Bachelet.

Ekot träffar Michelle Bachelet i presidentpalatset La Moneda, som Bachelet intog första gången 2006, när hon valdes till Chiles första kvinnliga president. I Chile kan presidenten bara sitta en mandatperiod i taget, och efter fyra år med högern återvände Bachelet till makten igen 2014, med en ambitiös agenda som inkluderade en utbildningsreform, en skattereform, förändring av arbetsrätten och mindre strikta abortlagar.

– I Chile har det varit tradition att presidenter gjort en stor reform under sin mandatperiod. Men när jag blev president andra gången så ville jag inte nöja mig med att administrera, jag ville förändra Chile i grunden för att skapa ett mer jämlikt samhälle, säger Michelle Bachelet.

Men Michelle Bachelet har fått kritik, inte bara från högern utan även från vänstern. De menar att hennes utbildningsreform är för urvattnad, och inte förändrar Chiles segregerade skolsystem, där föräldrarnas inkomst avgör kvalitén på barnens utbildning. 

– I min valkampanj lovade jag att göra hela skolsystemet gratis, men ekonomin bromsade in och vi hade inte råd med det. Jag hoppas att det kan uppfyllas på sikt, säger Michelle Bachelet.

I mars nästa år lämnar Bachelet över makten. Det mesta tyder på att det blir till högerns Sebastián Piñera. Om ingen av kandidaterna får mer än hälften av rösterna idag blir det en andra valomgång den 17 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista