Snöoväder (arkivbild). Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Snöoväder (arkivbild). Foto: Jonas Ekströmer/TT

SMHI: Varning för snö och halka

1:19 min

Snö och blötsnö har fallit över norra Götaland under söndagen. I takt med att nederbörden drar bort österut och temperaturerna faller varnar nu SMHI för plötslig ishalka i stora delar av Götaland.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka under eftermiddagen och kvällen.

– Uppklarningen börjar i Sjuhäradsbygden och Halland och senare under kvällen klarnar det upp i resten av Götaland, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Det finns ännu inga uppgifter om hur mycket snö som faktiskt har fallit i de områden där SMHI tidigare varnade för stora snömängder.

– Det vi ser är att det snöar på många håll och på vissa ställen lägger sig snön. Sedan får vi se hur stora mängder det blev, säger Sandra Andersson.

Den nederbörd som fallit har mestadels varit ganska blöt vilket bäddar för halt väglag när det klarnar upp i eftermiddag och temperaturerna sjunker.

SMHI har utfärdat flera varningar om snö och halka i södra Sverige i dag. Stora mängder snö väntas falla och i trafiken ställer vintervädret till med trassel.

I Västernorrland har det väntats mellan tio och tjugo centimeter snö, och utmed Norrlandskusten har det varnats för kraftig blåst. Vädret har också ställt till det i trafiken. På E 4 söder om Örnsköldsvik stod trafiken mer eller mindre still under flera timmar, efter att långtradare körde fast i snön.

Och under morgonen och förmiddagen har det varit flera trafikolyckor där fordon kört av vägen i bland annat Jönköpings län.

– Man ska nog ha lite extra uppsikt ute på vägarna, dels kan man få nedsatt sikt i kombination med lite kraftigare snöbyar som går förbi. Men det finns också risk för att våta vägar kan frysa på ganska snabbt, säger Lasse Rydqvist på SMHI.

SMHI varnar även för kuling i bland annat Öresund och delar av Östersjön. En segelbåt gick på grund vid Sibbarp i Malmö. En person fanns ombord, men ska enligt Sydsvenskan ha tagit sig i land själv.

Trafikverket uppmanar de som ännu inte satt på vinterdäck att göra det.

– Framförallt i södra Sverige är det väldigt många våta vägbanor som kommer att frysa på i natt och även vara kalla imorgon. Så det kan bli ishalka och man bör tänka på att ha bra vinterdäck eller att ta det väldigt försiktigt i trafiken, säger Baisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista