Människor i Harare kräver att Mugabe avgår. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT.
Människor i Harare kräver att Mugabe avgår. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT.

Nya samtal mellan Mugabe och militären i dag

Zimbabwes president Robert Mugabe håller hittills fast vid sin post, men i dag hålls nya samtal med militären som har satt honom under husarrest.

– Den gemensamma fienden är Robert Mugabe, säger den 37-årige oppositionsanhängaren Talent Mudzamiri, lika gammal som Mugabes styre, under lördagens massdemonstrationer.

Han vill varna Mugabes blivande efterträdare:

– Om nästa ledare gör samma sak, så kommer vi ut igen.

Många zimbabwier ser Emmerson Mnangagwa som den troligaste kandidaten till att ta över presidentposten. Han är tidigare vicepresident med starka band till militären.

När Mugabe nyligen avskedade Mnangagwa svarade militären med att skicka ut soldater på gatorna och ta över landet. Presidenten har sedan dess övergivits av många av sina tidigare allierade, och andra har gripits.

Det styrande partiet Zanu-PF:s centralkommitté håller under söndagen ett möte, enligt uppgifter från partikällor för att ge Mugabe sparken från partiledarposten.

Även presidenthustrun Grace Mugabe väntas fråntas posten som ledare för partiets kvinnoorganisation.

"Ledarskap är inte sexuellt överförbart", står det på ett plakat under demonstrationerna, med syftning till Grace Mugabes allt mer uppenbara ambitioner att ta över presidentposten efter sin make.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".