Människor i Harare kräver att Mugabe avgår. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT.
Människor i Harare kräver att Mugabe avgår. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT.

Dramatiken tillspetsas kring Mugabe

1:13 min

Dagen efter de historiska demonstrationerna med krav på president Robert Mugabes avgång i Zimbabwe finns det inga tecken på att han är på väg att avgå. I dag fortsätter förhandlingarna mellan Mugabe och landets militär.

Det var många som trodde att den historiska massdemonstrationen här i Zimbabwe igår skulle sätta definitivt punkt för Robert Mugabes 37 år vid makten.

Men dagen efter vad som beskrivs som folkets enade front med krav på presidentens avgång, så har inget förändrats. Och det som bara handlar om en formalitet – i praktiken är han redan avsatt – har visat sig ta längre tid än de flesta räknat med.

I går kväll kunde Zimbabwes militärkontrollerade statstelevision berätta att militären och Mugabe kommer möts för en andra förhandlingsrunda idag.

Förra gången de möttes var i torsdags och det enda omvärlden fick se därifrån var bilder på en leende general skaka hand med Robert Mugabe.

Sedan dess har tiotusentals zimbabwier marscherat på gatan, och hans eget parti ZANU-PF krävt hans avgång.

Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters planerar ZANU-PF dessutom att avsätta honom som partiledare vid ett partistyrelsesmöte i dag, och samtidigt återinsätta den sparkade vicepresidenten Mnangagwa i partiledningen.

Stämmer det så kommer snaran runt Mugabe dras åt ännu lite till idag. Men om det innebär att den snart helt isolerade Robert Mugabe väljer att avgå frivilligt återstår att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista