Omröstning på landsmötet. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Omröstning på landsmötet. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Liberalerna: inget totalförbud mot religiösa friskolor

"Väl fungerande skolor ska få fortsätta verka"
0:59 min

Liberalerna gick på partistyrelsen linje och röstade nej till förslaget om att förbjuda alla religiösa friskolor. Även förslaget om att förbjuda slöja på barn i förskola och lågstadium röstades ner.

Efter en livlig debatt röstade Liberalernas landsmöte ner förslaget om ett totalförbud mot religiösa friskolor.

Istället vann partistyrelsens förslag som förordar ett stopp för nyetablering religiösa friskolor.

– Vi ska inte från Liberalerna kräva att all utbildning är icke-konfessionell, väl fungerande skolor ska få fortsätta verka, sa liberalen Amelie Tarchys Ingve från Stockholm, som var en av de som stödde partistyrelsens linje.

Ytterligare ett omdiskuterat förslag röstades ner av landsmötet, det om att förbjuda slöja på barn i förskola och lågstadium.

Gulan Avci är ordförande för Liberalernas kvinnoförbund och hon är en av de som förespråkade slöjförbudet.

Avci satt även med i det utskott som föreslog den hårdare linjen om att även befintliga religiösa skolor skulle läggas ner.

– Könssegregation är numera vardag för många barn som går i religiösa skolor, ska vi Liberaler verkligen acceptera att detta får ske i Sverige år 2017, argumenterade Gulan Avci inför omröstningen på landsmötet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".