Robert Mugabe
Robert Mugabe, bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT

Mugabe riskerar riksrättsprocess

2:26 min

Zimbabwes president, Robert Mugabe, hade fram till klockan elva i dag på sig att frivilligt avgå från sin post. Han hotades med en riksrättsprocess från sitt eget parti om han inte avgick före den aktuella tiden, men än så länge finns inget besked i frågan.

Sveriges radios Afrikakorrespondent Samuel Larsson är på plats i Zimbabwes huvudstad Harare. Han rapporterar att landet nu undrar vad som egentligen pågår, efter att president Robert Mugabe inte gett besked om huruvida han avgår eller inte.

– Är det så att Mugabe har avgått men att vi inte har fått reda på det, eller planerar regeringspartiet istället nu en riksrättsprocess? För att presidenten ska avgå så ska ett brev skrivas till talmannen i parlamentet, som sen måste annonsera det offentligt inom 24 timmar. Så det kan vara så att Mugabe har avgått, men att vi inte får reda på det förrän imorgon, säger Samuel Larsson, Sveriges radios korrespondent.

Enligt källor till CNN och Reuters har Robert Mugabe accepterat villkoren för att avgå. Ett av Mugabes krav ska enligt uppgift vara rättslig immunitet för sig själv och sin fru Grace Mugabe, samt att han ska få behålla sina egendomar. 

Regeringspartiet Zanu-PF har kallat sin centralkommitté till ett möte under måndagseftermiddagen lokal tid. Samuel Larsson tror att man under det mötet ska fatta ett beslut om riksrättsprocess ska inledas. Men meningarna är delade kring hur lång tid en riksrättsprocess kan ta.

– Vissa säger att man kan hasta över det på ett par dagar. Andra säger att det kan ta flera veckor eftersom det ska diskuteras i olika kommittéer. Det har ju inte gjorts i Zimbabwe tidigare, så det är svårt att säga.

En del oroligheter har uppstått vid området kring universitetet i Harare under dagen, rapporterar Samuel Larsson. Studenter kräver presidentens avgång och även att rektorn avgår, eftersom denne anses vara en lojal Mugabe-anhängare. Den inflytelserika organisationen Krigsveteranerna har uppmanat invånare att marschera mot Mugabes residens på måndagen.

– Det bubblar och kokar lite överallt. Man märker att det här engagerar väldigt många. Var man än stannar så börjar folk spontant prata om det. Det här behövs diskuteras och ventileras, säger Samuel Larsson, Afrikakorrespondent.

I söndags under ett TV-sänt tal meddelade Mugabe att han tänker stanna på sin post, åtminstone fram till Zanu-PF:s partikongress i december. 

Han mötte nationen efter ett möte med militärledningen som hållit honom i husarrest de senaste dagarna.

– Jag är medveten om vidden av den oro som medborgarna av detta land har, sa han och fortsatte:

– Vårt folk behöver fred, säkerhet och lag och ordning.

Men enligt källor till Reuters var Mugabes avgång klar redan då. Anledningen till att Mugabe inte aviserade sin avgång under talet ska, enligt uppgifterna, vara att Zanu-PF inte ville att han skulle göra det inför generaler. Dessutom ska man ha velat att påvisa att det militära övertagande inte är en kupp. 

Det enda konkreta beskedet efter söndagen var att Robert Mugabe tänkte sitta kvar till Zanu-PF:s partikongress som äger rum om några veckor.

– Jag kommer att leda Zanu-PF under kongressen i december. Jag är medveten om utvecklingen i Zanu-PF. Den är ganska förståelig, men vi kan inte låta oss ledas av bitterhet, sa Robert Mugabe.

Sedan president Robert Mugabe avslutat sitt tal till nationen utan att ge det väntade avgångsbeskedet säger krigsveteranledaren Chris Mutsvangwa att riksrättsprocessen mot Mugabe kommer att inledas som aviserat. Mutsvangwa manar också till nya protester mot Mugabe i Harare på onsdag.

Tidigare under söndagen hotade det styrande partiet Zanu-PF med att inleda en riksrättsprocess mot Mugabe om han inte lämnar presidentposten senast klockan tolv på måndagen. Det extrainsatta Zanu-PF-möte i huvudstaden Harare beslöt också att sparka Mugabe från partiledarposten.

Fakta: Zimbabwe

Enligt grundlagen ska Zimbabwe vara en demokratisk republik med flerpartisystem, och förutom det styrande partiet Zanu-PF finns oppositionspartiet Rörelsen för Demokratisk förändring (MDC) som är sprunget ur landets fackföreningsrörelse och civilsamhället. MDC är numera splittrat.

I praktiken har Zimbabwe dock till stor del fungerat som en enpartistat under Robert Mugabe och hans Zanu-PF, som har styrt sedan självständigheten 1980.

När Mugabe tillträdde var han en hyllad frihetshjälte men under årens gång har han förvandlats till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare. Under 2000-talet har Zimbabwe drabbats av ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

Robert Mugabe är 93 år. Han är gift med Grace Mugabe, som är 41 år yngre.

Källa: Landguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista