Tyskland
Tyska FDP:s ledare Christian Lindner ger besked om att hans liberala parti lämnar förhandlingar. Foto: Michael Sohn/TT

Samtal om tysk regeringskoalition har kollapsat

2:19 min

Förhandlingarna om en ny tysk koalitionsregering har brutit samman. Strax före midnatt lämnade liberalerna, FDP, samtalen och förklarade att det saknades förtroende. Enligt de övriga partierna, kristdemokraterna och de gröna, var man mycket nära en överenskommelse.

– Det är bättre att inte regera alls än att regera fel, sa FDP-ledaren Christian Lindner, när han tillsammans med partiets förhandlingsdelegation lämnade samtalet strax före midnatt.  

Han motiverade partiets avhopp med att det saknas gemensamma visioner om hur Tyskland ska moderniseras och att det under de fyra veckor som samtalen pågått, inte har lyckats att bygga en stabil förtroendebas mellan de fyra partierna.

Medan FDP-delegationen lämnade förhandlingarna stod kristdemokrater och de gröna och såg på, ytterst överraskade enligt egna utsagor, eftersom man stod väldigt nära en överenskommelse.

– Vi var på väg att nå en överenskommelse med kompromisslösningar också i de svåraste frågorna som handlade om klimat och migrationspolitik. Men nu måste vi leva med omständigheterna, sa Angela Merkel.

Konkret innebär det att hon i morgon tar kontakt med förbundspresidenten och informerar om läget. I det politiska Berlin är spekulationerna i full gång. Utan FDP saknar kristdemokraterna och de gröna en gemensam majoritet i parlamentet. Under efterkrigstiden har man undvikit minoritetsregeringar för att värna stabiliteten.

Det enda alternativet för att få till en majoritet är tillsammans med socialdemokraterna, som efter deras historiskt dåliga valresultatet har varit fast beslutna att gå i opposition. Frågan är om de kan överväga att ändra sig och hänvisa till att de tar ansvar för landet. Det sista alternativet är nyval, som alla partier bestämt säger att de vill undvika.

Angela Merkel talade om en historisk dag som ger anledning till djup eftertänksamhet om hur det ska gå vidare i Tyskland, och hon försäkrade att hon också som tjänsteförrättande förbundskansler ska göra allt för att leda landet väl genom den svåra tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista