Kvinna och böcker.
Christina Heilborn, chefsjurist på FN:s barnfond Unicef. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Sverige saknar instans för barns rättigheter

2:03 min

Det är svårt för barn i Sverige att få upprättelse när deras rättigheter kränkts. Det framgår av en ny rapport från FN:s barnfond Unicef.

– I Sverige i dag saknas det en klagomekanism, det vill säga en instans dit ett barn kan vända sig. Det kan handla om att barnet varit utsatt för våld hemma, inte fått möjlighet att gå i skolan när barnet bott på en institution eller inte fått komma till tals i asylprocessen, säger Christina Heilborn, chefsjurist på FN:s barnfond Unicef.

2011 antog FN:s generalförsamling ett tillägg till barnkonventionen, som innebär att barn som fått sina rättigheter kränkta får rätt att själva, eller genom ombud, lämna in klagomål till barnrättskommittén i Genéve.

36 länder har skrivit under avtalet, men Sverige är inte ett av dem. I sin rapport skriver Unicef - att för att rättigheter ska vara meningsfulla så måste det finnas effektiva sätt att få upprättelse om de kränks. I andra länder finns exempel på det, säger Christina Heilborn på Unicef.

– Till exempel i Belgien finns möjlighet att på både nationell nivå och lokal nivå låta barn själva ta upp sina frågor och driva ärenden, säger hon.

Rapporten har tagits fram av juridiska fakulteten på Stockholms universitet på uppdrag av Unicef.

I rapporten ges exempel på en 17-årig pojke som suttit häktad utan att få träffa sin familj och som sedan friats från brottsmisstanke. I dag har han inte ens möjlighet att pröva om hans rättigheter kränkts.

Och det får konsekvenser, menar Christina Heilborn.

– Där en väldig påfrestning och gör att det blir svårare att läka de sår som har uppstått.

Unicef vill nu att Sverige skriver på tilläggsavtalet till barnkonventionen. Och det skulle innebära två saker, enligt Christina Heilborn.

– Ena delen är att inrätta en instans på hemmaplan och den andra att möjliggöra att ta saker vidare internationellt. Och vi tror att det skulle vara ett bra sätt att låta Barnombudsmannen ta emot enskilda klagomål från barn, säger Christina Heilborn, chefsjurist på FN:s barnfond Unicef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista