Människor med plakat.
Demonstration i Nebraska mot utbyggnad av Keystone XL. Foto: Nati Harnik/TT.

Avgörande beslut i USA om omstridd oljeledning

Trump ändrade Obamas nej till bygget
2:04 min

I delstaten Nebraska i USA ska idag det avgörande beslutet fattas om den sista stora utbyggnaden av den omstridda oljeledningen - Keystone XL - ska bli av. Oljeledningen planeras gå från Kanada och genom tre amerikanska delstater.

Ända sedan bygget påbörjades 2008 har markägare, miljögrupper och företrädare för ursprungsbefolkningen protesterat.

In i det sista har aktivister knackat dörr för att engagera lokalbefolkningen i de valdistrikt vars företrädare idag fattar beslut om Keystone XL:s framtid.

Avgörandet ska baseras på huruvida utbyggnationen gynnar Nebraskas invånare.

Det kanadensiska bolaget bakom bygget TransCanada och Nebraskas handelskammare talar om arbetstillfällen och skatteinkomster för delstaten.

Motståndare varnar för miljökonsekvenserna. Och för bara några dagar sedan hände precis det många av de som protesterar är rädda för.

En läcka på 800 000 liter olja upptäcktes från den del av ledningen som går genom delstaten South Dakota - samma delstat som redan sett de största protesterna mot bygget, då tusentals företrädare för USA:s olika ursprungsbefolkningar samlades i reservatet Standing Rock på gränsen mellan South och North Dakota.

Sedan 2010 har 17 lika stora eller större läckor från ledningen rapporterats av det amerikanska transportministeriet.

Miljöhänsyn fick förre presidenten Barack Obama att säga nej till bygget.

Beslutet drogs tillbaka av Donald Trump, som kort efter sitt tillträde som president i januari godkände projektet på federal nivå.

Varje delstat måste ändå godkänna bygget separat och Nebraska är sist ut.

Kommissionen som idag tar beslutet tillsattes 2011 som ett svar på de massiva protesterna. Men samtidigt antogs en lag som säger att kommissionen INTE ska ta hänsyn till risken för oljeläckor från ledningen eftersom det är ett ansvarsområde som ligger på federal nivå.

Frågan är om de fem kommissionsmedlemmarna ändå kommer att påverkas av uppmärksamheten kring den senaste läckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".