chile
Sebastián Piñera och Beatriz Sánchez. Foto: TT

Skräll för nytt vänsterparti i Chile

1:46 min

Högerkandidaten Sebastián Piñera fick flest röster i gårdagens presidentval i Chile, men inte tillräckligt många för att vinna valet. Samtidigt fick ett nybildat vänsterparti 20 procent av rösterna – vilket ses som en politisk jordbävning i Chile.

– Vi har vunnit flest röster i alla Chiles regioner, och i nästan alla kommuner, sa Sebastián Piñera när han igår höll sitt segertal i Santiago.

Piñera, som var Chiles president från 2010 till 2014, fick 36 procent av rösterna i gårdagens val, med ett stort försprång till regerande socialistpartiets kandidat Alejandro Guiller, som kom på andra plats.

Men resultatet var ändå en besvikelse för högern, som enligt opinionsundersökningarna väntades få runt 45 procent, eller kanske rentav över hälften av rösterna. Det hade inneburit att Piñera säkrat presidentposten redan igår.

Nu blir det istället en andra valomgång i december, mellan Piñera och Guiller. Och utgången då är oviss, eftersom det nybildade vänsterpartiet Frente Amplio gjorde ett succéval, och fick en femtedel av rösterna.

– Jag är så lycklig. Det här resultatet visar att chilenarna vill ha förändring, dom vill ha gratis utbildning, dom vill ha en ny sorts dialog med sina politiker, sa Frente Amplios presidentkandidat Beatriz Sánchez när hon höll tal igår.

Sanchez gav inga ledtrådar kring hur partiet kommer ställa sig i den andra valomgången, men det mesta tyder på att Frente Amplios väljare kommer rösta på regeringspartiets kandidat Guiller, som i så fall skulle kunna utmana Piñera om presidentposten.

Frente Amplio bildades för knappt ett år sen, och föddes delvis ur de stora studentprotesterna i Chile 2011. Gårdagens val innebär att de nu blir en kraft att räkna med i kongressen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista