Charles Manson
Charles Manson. Arkivbilder. Foto: TT

Sektledaren Charles Manson är död

Den ökände tidigare sektledaren Charles Manson är död, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Manson beordrade sina lärjungar till flera bestialiska mord i USA på 60-talet, och har suttit inlåst sedan dess.

Manson var dömd till livstids fängelse för totalt nio mord, även om han själv inte utförde dem. Sommaren 1969 instruerade han bland annat sina mestadels unga och kvinnliga följare i "Mansonfamiljen" att bryta sig in hos skådespelerskan Sharon Tate, gift med filmregissören Roman Polanski och höggravid med deras barn.

Sektmedlemmarna mördade Tate och hennes sällskap. När de lämnade huset efter dådet skrev de "Pig" i blod på ytterdörren.

Motivet var, enligt åklagarna, att Manson hade hört ett dolt budskap i Beatles låt "Helter skelter" om att framkalla ett raskrig mellan svarta och vita. Natten därpå mördade sekten dessutom ett par i en villa i Beverly Hills.

Manson flyttades i januari i år till ett sjukhus ungefär en timme från Corcoran-fängelset i Kalifornien på grund av sina hälsoproblem. Redan då bedömdes hans tillstånd vara allvarligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista