Martin Schulz
Martin Schulz Foto: ODD ANDERSEN

Tyskland i unik politisk kris

2:18 min

Tyskland har hamnat i politisk kris. Igår sprack regeringsförhandlingarna och det finns inget underlag för en majoritetsregering längre, något som inte hänt i Tysklands efterkrigshistoria. Men landets president utlyser inte nyval utan han kommer att återigen sondera möjligheterna till någon typ av koalitionsregering.

– Det här är en helt unik situation för Tyskland och jag vänder mig till alla partier, ta ert förnuft till fånga, ta ansvar. Väljarnas högsta uppdrag är regeringsbildningen, sa den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier på en presskonferens vid 14-tiden idag.

Bakgrunden är att samtalen mellan regerande CDU/CSU och de tilltänkta koalitionspartners liberala FDP och De gröna fallit samman. Liberalerna hoppade överraskande av förhandlingarna igår kväll.

En lösning hade varit om Socialdemokraterna idag ändrat sin linje om att vara i opposition och gå med på att återskapa storkoalitionen med Angela Merkels CDU, som regerade Tyskland fram till senaste valet. S gjorde ett mycket dåligt val och beslutade därför att inte fortsätta i nån koalition med Merkel.

Partiledaren Martin Schultz meddelade vid lunchtid att partiet inte har ändrat uppfattning och förblir därmed i opposition.

Tysklands statsskick efter nazisttiden bygger på att det är majoritetsregeringar som styr. Men nu har alltså landet hamnat i en politisk kris, då ingen majoritetskoalition har varit möjlig att bygga.

– Det här är den allvarligaste politiska krisen som Tyskland har varit med om i alla fall efter återföreningen, säger vår Tysklandskorrespondent Daniela Marquard.

Presidenten Frank-Walter Steinmeier hade idag kunnat besluta att utlysa nyval, men han valde istället att göra ett nytt försök med samtal. Han kommer att prata med samtliga partiledare de närmaste dagarna, sa han på sin presskonferens.

– Frågan är vilken annan koalition som skulle vara möjlig, förutom den som föll igår kväll, säger Ekots reporter Luise Steinberger.

Ekots EU-kommentator Susanne Palme säger att det som hänt är allvarligt för hela Europa.

– Det här var det värsta som kunde hända just nu. Att lösa regeringsfrågan kan ju dra ut på tiden mycket länge. Man trodde i EU att Merkel skulle kunna matcha Macron och att de två tillsammans skulle driva igenom viktiga reformer i EU nästa år. Man såg den här tiden som ett fönster, Macron och Merkel tillsammans. Men nu är alla bollarna i luften igen, allt skjuts upp, det blir en stor osäkerhet, säger Palme.

Statsvetaren Thomas Sommerer är förvånad över utvecklingen.

– Överraskningen är att det är liberalerna som lämnade samtalen, säger han. Att Socialdemokraterna vägrar att ingå en storkoaliton är logiskt, de vill inte förlora sin trovärdighet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommenterar sammanbrottet i regeringsförhandlingarna med att hon föredrar nyval, framför att bilda en minoritetsregering.

Hon betonar i intervjun med tv-bolaget ARD att Tyskland är fortsatt stabilt, och att hon är redo att ställa upp som kanslerkandidat för ytterligare fyra år om det blir nyval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista