Rullstol
Arkivbild från juni 2017. Foto: Kallestad, Gorm

Kommuner har inte kontroll över vilka chaufförer som kör färdtjänst för dem

1:48 min

Kommuner och landsting har inte alltid kontroll över vilka chaufförer som kör färdtjänst för dem utan lägger över ansvaret för personalen på de taxibolag de upphandlar. Det rapporterar Kaliber i dag.

Och när det kommer in klagomål från resenärer som rör sexuella trakasserier, vet inte alltid kommunen eller landstinget vem det är som kört bilen. Så här kan klagomålen som kommer in låta.

"Föraren hade börjat ta henne i håret och sen hade föraren tagit henne på ryggen och brösten"

"Under resan sa föraren till X att hon var vacker och smekte sitt könsorgan."

Det här är några av de klagomål från färdtjänstresenärer som Kaliber tillsammans med lokala P4-stationer funnit hos kommuner och landsting. Totalt ett fyrtiotal från 2017 som rör chaufförer och sex.

"När föraren frågade om hon gillade sex tyckte kunden att det började bli riktigt obehagligt"

Men även om klagomålen kommer in så vet kommunen eller landstinget inte alltid vem föraren är som klagomålet gäller. Ett exempel är Skånetrafiken som ansvarar för färdtjänsten i många skånska kommuner.

För att få fram vem föraren är som kört är de ibland beroende av att taxibolaget som kör för dem tar reda på det och berättar det för dem, det säger Lars Hellström, affärsområdeschef vid Skånetrafiken.

– Nej det är så och vi ser det som en brist i vissa lägen att vi inte har en kontroll.

Så ser det alltså ut på fler håll. I morse kunde vi berätta om Östersunds kommun där en chaufför 2015 dömdes för att sexuellt ha ofredat två färdtjänstresenärer. Kommunen vet inte vilka alla chaufförer är som kör för dem och här förlitar man sig på att taxibolaget som kör också skickar vidare klagomål som rör färdtjänsten till kommunen.

Men enligt en revision från augusti 2016 kunde inte kommunen visa några klagomål eller statistik om klagomål om färdtjänsten som kommit från taxibolaget. Maria Boberg är tillförordnad chef för den förvaltning som sköter färdtjänsten i Östersund.

– Nu är vi snart på väg att bli fulltaliga i organisationen igen och det här är självklart ett område som vi ska ta tag i så fort som möjligt

Mer om det här i Kaliber i Sveriges Radio Play.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista