Katrín Jakobsdóttir
Katrín Jakobsdóttir Foto: Brynjar Gunnasrson

Island kan få mycket bred trepartiregering – möts av kritik

1:32 min

Island kan få en ny, mycket bred trepartiregering. Fast koalitionsförhandlingarna vållar hård kritik inom den isländska vänstern.

Tänk er Jonas Sjöstedt som statsminister i en regering tillsammans med Moderaterna. Något motsvarande är på gång i Island.

Efter det isländska parlamentsvalet den 28 oktober inleddes i förra veckan formella regeringsförhandlingar mellan Gröna Vänstern och konservativa Självständighetspartiet, och även Framstegspartiet som ligger i den politiska mittfåran. Partiledarna träffades i helgen och har nytt möte på måndagen.

Fast regeringsförhandlingarna har vållat en hård intern strid inom Gröna Vänstern. Över hundra partimedlemmar har lämnat partiet i protest, och två vänsterpolitiker i parlamentet Alltinget röstade mot att inleda regeringsförhandlingar med den tydligaste politiska motståndaren; Självständighetspartiet.

– Som medlem i ett feministiskt parti, som Gröna Vänstern är, ser jag det inte som försvarbart för mig att stödja förhandlingarna med Självständighetspartiet, säger Gröna Vänsterns Rósa Björk Brynjólfsdóttir till Ekot.

Självständighetspartiets ledare, Bjarni Benediktsson, har sedan förra året fått upprepad kritik, dels för flera ekonomiska affärer, dels för hur han som statsminister försökte mörka sin pappas nära koppling till en sexbrottsdömd pedofil.

Gröna Vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir väntas bli statsminister om man lyckas förhandla fram den historiskt breda regeringskoalitionen i Island.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista