Lena Adamson
Lena Adamson. Foto: Leon Hallén

Skolforskningsinstitutets chef avgår

1:38 min

Regeringen brister i sitt stöd till Skolforskningsinstitutet. Det anser Lena Adamson som därför lämnar sitt uppdrag.

Det kommer stark kritik mot regeringen från myndighetschefen Lena Adamson på Skolforskningsinstitutet.

Myndigheten har till uppdrag att arbeta för att undervisningen i skolan och förskolan bedrivs på vetenskaplig grund, men den saknar stöd från regeringen, säger Lena Adamson som därför idag meddelar att hon avgår. Hon är kritisk till att regeringen inte avsatt mer pengar till den nära forskning som myndigheten ska dela ut pengar till:

– Det som är mest tydligt är den uteblivna tilldelningen av pengar för praktiknära skolforskning. Det har ju gått flera budgetpropositioner nu och jag har ju inte sett någon utveckling framåt. När jag nu inte ser att det blev något större stöd kände jag det är dags att lämna det här ifrån mig till någon annan, säger hon.

Det var efter det stora raset i den förra PISA-mätningen 2013 som den dåvarande regeringen beslutade att inrätta ett Skolforskningsinstitut. Och i januari 2015 startade verksamheten. Ett led i det är att dela ut pengar till praktiknära forskning, alltså forskning som ska utgå från vad som är relevant för dem som arbetar i förskola och skola och på olika sätt ökar kunskapen i hur undervisningen ska förbättras.

Myndigheten har alldeles för lite pengar att dela ut till forskning och för att utveckla myndighetens verksamhet, anser Lena Adamson. Fortsätter det så här finns det inga pengar alls att dela ut framöver, menar hon:

– Om det inte blir en utökad budget på forskningsanslagssidan i budgetpropositionen kommande höst kommer vi inte att kunna göra någon utlysning överhuvudtaget. Jag tycker att det är synd att man inte ser den enorma potential som den här verksamheten har, säger hon.

Den sista januari nästa år lämnar Lena Adamson uppdraget. Att regeringen inte vill satsa mer på Skolforskningsinstitutet som har till uppgift att se till att utbildningen i skolan vilar på vetenskaplig grund, överraskar Lena Adamson:

– Där är jag förvånad över att man inte har sett att man behöver satsa betydligt mer på det här institutet. Det är ju något som skolan lider skriande brist på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista