Drottning Elizabeth och hennes make prins Philip
Drottning Elizabeth och hennes make prins Philip. Foto: MATT HOLYOAK

Drottning Elizabeth och hennes make prins Philip firar järnbröllop – 70 år som gifta

Elizabeth och Philip firar – 70 år som gifta
1:47 min

I dag firar Drottning Elizabeth och hennes make prins Philip att de varit gifta i 70 år, så kallat järnbröllop. Firandet sker med en stor privat fest på Windsor Castle, i centrala London har kyrkklockorna ringt i Westminster Abbey under eftermiddagen för att hylla paret.

Vakterna utanför Westminster Abbey fick ha öronproppar i dag när kyrkklockorna ringde i över tre timmar för att hylla Drottning Elizabeth och Prins Philip. Det var i Westminster Abbey som de gifte sig 1947 och har hållit ihop ända sedan dess.

– Hon är en bra Drottning och han har stöttat henne väl, säger Londonbon Betina.

Hon tror att det inte alltid kan ha varit så lätt när tre av fyra barn gått igenom skilsmässor. Tronarvingen Prins Charles skilsmässa från Diana var särskilt jobbig.

Hon träffade Prins Philip första gången när hon var 13 år och det sägs att hon blev kär redan då vid första ögonkastet. Men sedan dröjde det åtta år innan de gifte sig.

Många jubileum har det blivit genom åren men den här gången väljer de att fira privat på Windsor Castle med en fest för 150 gäster som står paret nära.

Deras äktenskap har beskrivits som ganska stabilt genom åren men runt omkring har det stormat. Paret fick bara lugn och ro i fem år innan Elizabeth tog över tronen 1952.

Under hennes tid som monark har det brittiska imperiet fortsatt att krympa. I dag är drottningen statschef i endast sexton självständiga stater däribland Australien och Kanada.

Hur ser då framtiden ut för paret som i dag firar järnbröllop. 91-åriga Drottning Elizabeth arbetar för fullt och verkar stark, men 96-årige Prins Philip har däremot visat sviktande hälsa och gick nyligen i pension.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".