Djalali Nobel
Ahmadreza Djalali. Foto: TT/Montage

75 nobelpristagare kräver Djalalis frigivning

0:59 min

75 nobelpristagare kräver i ett brev till Irans FN-ambassadör att Ahmadreza Djalali, läkare och forskare vid Karolinska institutet, ska friges. Djajali dömdes till döden i Iran för en kort tid sen, anklagad för spioneri.

I sin vädjan för Ahmadreza Djalali skriver nobelpristagarna bland annat att de "inte kan vara tysta, när en så hängiven forskares liv, och även arbete, hotas, i och med att Djalali dömts till döden i Iran".

Brevet är skickat till Irans FN-ambassadör, och finns även tillgängligt på internet.

Det var för ungefär en månad sen som Djajali, forskare i katastrofmedicin, dömdes till döden i Iran, anklagad för spioneri för israels underrättelsetjänst Mossad. Han anklagas för att ha gett Israel information som gjort det möjligt för Mossad, att utföra mord på iranska kärnfysiker. I ersättning ska Djalali bland annat ha fått ett svenskt uppehållstillstånd. Hur de här sambanden skulle se ut förklarades däremot inte.

De är många som protesterat mot både rättegången och domen, och det gör även nobelpristagarna, i det gemensamma brevet skriver dom att bakgrunden till domen ska vara att Djalali vägrat samarbeta med Irans säkerhetstjänst.

Djalali är inte svensk medborgare men har permanent uppehållstillstånd, men det faktum att han inte är medborgare gör det svårt för Sverige att trycka på i fallet, enligt UD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista