Öræfajökull
Foto: Kristinn Stefánsson

Stort vulkanutbrott hotar Island

1:34 min

En av Islands största vulkaner, Öraefajökull har vaknat efter nästan tre hundra år.
Det skulle kunna bli ett större utbrott än det som gav upphov till ett askmoln som skapade omfattande störningar i flygtrafiken för drygt sju år sedan.

– Det kan potentiellt blir ett stort utbrott, om man jämför med Eyjafjallajökull som vi kommer ihåg 2010, säger seismologen Reynir Bödvarsson.

– Man kan få mycket större utbrott än just det och då beror det på vindriktningar om det blir liknande situation och troligen större.

Senast den stora vulkanen Öraefajökull på sydöstra Island hade utbrott var på 1700-talet och innan dess på 1300-talet. Och nu kan det alltså vara något på gång igen för under det senaste året har det varit mer jordskalv än vanligt i området.

Is på glaciären ovanpå har börjat smälta, vilket tyder på geotermisk aktivitet. Nu följer isländska myndigheter utvecklingen noga och man ser bland annat över evakueringsplaner.

Om det blir ett utbrott skulle det bara ta runt 20 minuter innan utbrottet skulle nå bebyggelse, berättar Reynir Bödvarsson.

– Dessbättre är det nog inte stor befolkning som är i omedelbar fara om det skulle bli utbrott. Men det är väldigt kort om tid: det vill säga kort avstånd från själva vulkanen till bebyggelse och huvudvägen som går runt Island., säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista