Zimbabwes armébefälhavare Constatntino Chiwenga
1 av 2
Zimbabwes armébefälhavare Constatntino Chiwenga. Foto: JEKESAI NJIKIZANA
Robert Mubage.
2 av 2
Robert Mubage. Foto: STR

Armén överens med Mugabe om "plan"

10 min

Militären har nått en överrenskommelse med Zimbabwes president Robert Mugabe, rapporterar Reuters.

Zimbabwes armébefälhavare Constantino Chiwenga säger att militärledningen nu är överens med Robert Mugabe om "en plan". Vad planen går ut på är inte känt.

Han säger också att den tidigare vicepresidenten Emmerson Mnangagwa snart väntas tillbaka till Zimbabwe och att "uppmuntrande" kontakter har tagits mellan Mugabe och Mnangagwa.

Chiwenga manar i det tv-sända talet till "lugn" och "tålamod" medan försöken att lösa krisen i landet pågår, rapporterar AFP.

Mugabe hotades med en riksrättsprocess från sitt eget parti om han inte avgick före klockan elva på måndagen, svensk tid. Presidenten avgick inte, utan valde i stället att kalla till det vanliga regeringssammanträdet som hålls varje vecka.

Parlamentsledamöterna från hans parti Zanu-PF träffades under eftermiddagen och beslutade enhälligt att inleda riksrättsprocessen mot Mugabe.

– Vi förväntar oss att processen ska vara över på onsdag, säger den högt uppsatte partiföreträdaren Paul Mangwana och refererar till det inledande arbetet innan själva riksrättsprocessen kan påbörjas.

I ett utkast till ett förslag om att ställa honom inför riksrätt beskrivs Mugabe som en källa till instabilitet som visat respektlöshet mot lagen och är skyldig till den ekonomiska krisen i Zimbabwe.

När det aviserades att Mugabe skulle hålla ett direktsänt tv-tal sent på söndagskvällen trodde många att han skulle avgå. Men 93-åringen överraskade och meddelade att han kommer att leda Zanu-PF under kongressen i december, trots att partiet redan har sparkat honom som ledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista