Prisnedgången på bostäder större än statistiken visar

1:11 min

Fastighetsmäklarförbundet befarar att prisnedgången är större än vad statistiken just nu visar.

– Det är många som är oroliga och vill få iväg sina bostäder naturligtvis, när man köpt något annat. Man vill ju inte äga två samtidigt, säger Erik Olsson VD på fastighetsmäklarföretaget med samma namn och ordförande för Fastighetsmäklarförbundet.

 Hur vanligt tror du att det är?

--Ja, det finns många tusen kunder i Sverige just nu som helt klart har de här bekymren. Men det fina någonstans är att det finns köpare till alla bostäder även i den här marknaden. Det är bara det att man måste ned i pris, säger Erik Olsson.

Hösten har varit en orolig tid för många som försökt att sälja sina bostad, där marknaden präglas av ett stort utbud och i bland prisernedgång.

Enligt Staffan Tell, pressansvarig på bostadssajten Hemnet är det genomsnittliga slutpriset för bostadsrätter nu för första gången sedan 2014 under utgångspriset. Prissänkningar är inte längre något ovanligt.

– Om vi tittar på oktober förra året så skedde det 342 prissänkningar och i år i oktober så skedde det 1 272 prissänkningar, så det är en väldigt kraftig ökning på ett år. Det har gått från att ha varit säljarens marknad till att bli köparens, säger Staffan Tell.

 Statistiken för försäljningarna av bostadsrätter har hittills ändå inte på några stora prisnedgångar och i vissa fall har priserna också gått upp. Men Erik Olsson pekar på ett stort mörkertal där han ser stora prisfall sedan i våras.

– Vi har prisnedgångar som är tio till femton procent. Statistiken kanske bara visar runt fem procent, men det finns ett mörkertal i form av de bostäder som man hade velat sälja men som fortfarande är ute till försäljning.

– Nu har det här nått säljarna, så nu är det många fler säljare som är villigare att gå ned och möta köparnas betalningsvilja och då görs det mer avslut. Det ser vi redan nu, säger Erik Olsson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista