Flyktingar Bangladesh
Flyktingläger i Bangladesh dit många rohingya tagit sig. Foto: A.M. Ahad

Amnesty: Situationen för rohingyer liknar apartheid

Ny rapport från Amnesty International visar förtrycket av minoritetsgruppen rohingya i Burma.

dag avslutas ASEM-mötet i Burma där länderna i Asien och Europa möts för att ta upp aktuella frågor.

Högt på agendan denna gång står världens snabbaste växande flyktingkris kring folkgruppen rohingya.

Sverige representeras där av Margot Wallström som under morognen också träffar Aung San Suu Kyi.

Samtidigt släpper idag Amnesty International en rapport kring rohingyer där man säger att det de utsätts för i Burma är att likna vid apartheid.

 – Min mamma Halima kunde inte gå själv och jag försökte hjälpa henne upp på berget där resten av familjen gömde sig. Men vi kom inte längre än ut på gårdsplan innan soldaterna kom.

Jag gömde mig i risfältet bredvid. När jag kom tillbaka låg mamma där död med flera kulhål i sig, berättar 35-åriga Noyern Ullah.

 Ett av alla de vittnesmål som Amnesty fått i de 150 intervjuer som organisationen gjort med flyende i Bangladesh.

 Men förutom de vittnesmålen så har Amnesty under två år kartlagt hur rohingiers liv i Burma begränsas på ett systematiskt sätt.

De lever i ett slags gettoliknande läger där tillgången på sjukvård är mycket begränsad liksom möjligheten för barn att gå i skola och där finns mycket få möjligheter att hitta en försörjning.

 I många av de områden där de bor får de inte ens lämna sina gettoliknande byar. Och i vissa fall när de fått tillstånd så får de inte använda vägarna utan tvingas färdas på floden och då bara till en annan muslimsk by.

Även med dessa tillstånd så utsätts de ständigt för trakasserier, våld och måste betala mutor för att få passera.

 Under sin reserach i Rakhainstaten så fick Amnesty vittna hur gränsvakter sparkade en man i huvudet och sköt ihjäl en 23-årig man.

 – Att leva under dessa omständigheter uppfyller alla kriterier för att vi ska kunna fastställa att det handlar om att rohingya lever under apartheidlagar, konstaterart Amnesty i sin rapport och skriver vidare:

 – Även om uppmärksamheten just nu riktas kring de över 600 000 som flytt över till Bangladesh så har folkgruppen under flera decennier  utsatts för brott mot mänskligheten på ett systematiskt sätt.

Och ska man lösa denna kris så är det den bakomliggande diskrimineringen som måste åtgärdas. Rakhaine är som en enda stor brottsplats och det måste få ett stopp, säger Amnesty International.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista