Tiotusentals haitier måste lämna USA

1:46 min

I USA har Trumpadministrationen beslutat att omkring 60 000 haitier som vistas i USA måste återvända till önationen. Haitierna har haft tillstånd att bo i USA sedan den katastrofala jordbävningen för knappt åtta år sedan.

Departementet för inrikes säkerhet meddelade idag att man upphäver den särskilda status som haitier omfattas av och som möjliggjort att de tillfälligt kunnat leva och arbeta i USA.

Regleringen infördes 2010 efter jordbävningen som drabbade önationen.

Haiti är västra halvklotets fattigaste land och än idag är många haitier beroende av de pengar som släktingar och bekanta skickar från USA.

Obamaadministrationen beslöt vid flera tillfällen att förlänga haitiernas skyddsstatus eftersom man ansåg att förhållandena på ön var alldeles för dåliga.

Trumpadministratonen å sin sida - som lovat tuffare invandrings- och flyktingpolitik - anser nu att förhållandena i Haiti är så pass goda att människorna som en gång flydde landet nu kan åka tillbaka.

Haitierna ska lämna USA senast i juli 2019, efter det riskerar de att deporteras.

Förutom att väcka protester från haitier sände beslutet chockvågor bland människor från andra länder i USA som också skyddas av samma reglering. Runt 320 000 personer omfattas av samma skyddsstatus, den största gruppen är Salvadoraner.

Beslutet har också mött skarp kritik från politiskt håll, bland annat från republikanen och kongressledamoten Illena Ros-Lehtinen som sa att hon efter flera resor till Haiti personligen kan intyga att landet inte är redo att ta tillbaka nästan 60 000 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista