Ubåten San Juan, av modellen TR-1700, har varit försvunnen sedan i onsdags. 44 besättningsmedlemmar är ombord. Arkivbild.
Ubåten San Juan, av modellen TR-1700, har varit försvunnen sedan i onsdags. 44 besättningsmedlemmar är ombord. Arkivbild. Foto: Argentinas flotta/TT/AP

Väderförhållandena har försvårat sökandet efter ubåten

”Besättningen kan snart få svårt att andas”
1:34 min

I Argentina fortsätter sökandet efter den ubåt som försvann utanför landets södra kust i onsdags. Tidigare rapporterades att myndigheterna kunnat registrera signaler från ubåten, men nu säger flottan att ljudet inte kommer från en ubåt.

- De signaler vi hört kommer inte från en ubåt utan är troligen något sorts biologiskt ljud, sa Enrique Balbi, talesman för den argentinska flottan.

Tidigare rapporterades att myndigheterna registrerat ljud som skulle kunna vara morsesignaler från besättningen som bankat på ubåtens insida. 44 personer befinner sig ombord.

Det var i onsdags som ubåten "ARA San Juan" försvann utanför Argentinas södra kust. Den var på väg tillbaka från en militärövning utanför Patagonien och tros ha fått ett elfel. Myndigheterna har satt igång en omfattande räddningsoperation, men väderförhållandena har försvårat sökandet.

Flera länder deltar med särskilda räddningsfartyg, militärflygplan och annan högteknologisk utrustning. Enligt regelverket ska ubåten i nödsituationer försöka ta sig upp till ytan, men allteftersom tiden går verkar det mer troligt att den fortfarande befinner sig på djupet.

- I så fall kan besättningen snart få problem med att andas, sa flottans talesperson Enrique Balbi.

Enligt flottan kan ubåten befinna sig sju dagar under ytan innan syret tar slut. Ubåten har nu varit försvunnen i snart en vecka, och läget börjar bli kritiskt. Om den kunnat ta sig upp till ytan kan besättningen klara sig i upp till en månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".