President Robert Mugabe
Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT

Parlamentet sammanträder – för att inleda en rättsprocess mot Mugabe

Idag väntas parlamentet i Zimbabwe sammanträda för att inleda en riksrättsprocess mot president Robert Mugabe. Samtidigt har ett uttalande från landets militärledning väckt tvivel kring om Mugabe verkligen är på väg bort från makten så snart som många tror.

– President Robert Mugabe har påbörjat arbetet med en lösning på landets problem, sa general Constantino Chiwenga i ett tal i Zimbabwe stats-tv igår kväll.

Han berättade också att Mugabe för samtal med den sparkade före detta vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, och att det finns en plan för landets framtid. Han fortsatte sedan med vad som kan tolkas som en varning till regeringspartiet ZANU-PF:

– Vi vädjar till alla politiska parter - inklusive ZANU-PF - att avstå från alla handlingar som kan störa freden. 

Talet kom bara timmar efter att ZANU-PF enhälligt beslutat att lämna en ansökan om riksrätt mot president Mugabe till parlamentet. En fråga det var tänkt att parlamentet skulle behandla idag, för att sen kunna avsätta Mugabe som president i morgon.

Men militärens tal vittnar om att deras agenda är en annan. Trots den närmast totala utraderingen av Mugabes maktbas senaste veckan, så har militären aldrig uttryckt att den vill ha bort honom. Deras mål var istället att försvaga den partifalang som leddes av presidentens fru Grace Mugabe, till stöd för den falang som armén själv föredrog.

Så framträdandet av general Chiwenga i går kväll väcker nu frågan om militären kommer fördröja den väntade riksrättsprocessen för att istället låta Mugabe sitta kvar vid makten och få avgå värdigt och lämna över till Mnangagwa på ZANU-PF:s kongress i december.

Det skulle isåfall innebära ännu en oväntad vändning i Zimbabwes maktspel och att det ännu en gång visat sig för tidigt att räkna ut den 93-årige Robert Mugabe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".