Flickor är betydligt bättre än pojkar på att samarbeta. Resultatet för de svenska eleverna ligger i linje med hur Sverige presterade i den stora PISA-mätningen senast.
Flickor är betydligt bättre än pojkar på att samarbeta. Resultatet för de svenska eleverna ligger i linje med hur Sverige presterade i den stora PISA-mätningen senast. Foto: TT

PISA-studie: Tjejer bättre än killar på att samarbeta

”Det är bekymmersamt”
1:36 min

I en PISA-studie som mäter elevers förmåga att samarbeta hamnar svenska 15-åringar strax över genomsnittet bland OECD-länderna. Resultatet för de svenska eleverna ligger i linje med hur Sverige presterade i den förra mätningen.

Flickor är betydligt bättre än pojkar på att samarbeta. Resultatet för de svenska eleverna ligger i linje med hur Sverige presterade i den stora PISA-mätningen senast, menar Eva Lundgren på Skolverket som är ansvarig för PISA i Sverige.

– Sett till vad svenska elever presterade i de övriga områdena i PISA är det ganska förväntat.

Studien har gjorts utifrån resultaten i den stora PISA-mätningen 2015 som mätte 15-åringars kunskaper i läsförståelse, matematik och naturvetenskap. Sammantaget hamnar Sverige strax över genomsnittet.

De länder som presterar bra i PISA-mätningar som exempelvis Singapore klarar sig också bra i den här studien. Bland våra grannländer ligger Sverige på samma nivå som Norge men lägre än Danmark och Finland.

Överlag presterar flickor bättre än pojkar men i Sverige är den skillnaden större än i många andra länder. 

– I alla länder presterar flickor bättre än pojkar. Det här är en stor skillnad. Sverige är ett av de länder där skillnaderna är störst, säger Eva Lundgren. 

Hur kan man förklara det?

– Vad det beror på förklarar inte den här studien. Man kan misstänka att det har att göra med de genusnormer som finns i samhället där kvinnor och flickor i högre utsträckning tränas till de här förmågorna. Det är bekymmersamt.

Vad är det som gör att det är bekymmersamt?
– Om man tänker att samarbetsförmåga är en allt viktigare förmåga i yrkeslivet ligger det här till last för pojkarna om pojkar inte har utvecklat den här kompetensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".