Aung San Suu Kyi och Margot Wallström
Aung San Suu Kyi och Margot Wallström. Foto: TT

Margot Wallström om mötet med Aung San Suu Kyi

1:45 min

Utrikesminister Margot Wallström har varit på resa i Asien för att med egna ögon se krisen kring folkgruppen rohingya. Först besökte hon flyktinglägren i Bangladesh och sedan reste hon vidare till Burma där hon i dag träffade Aung San Suu Kyi.

Det dominerande samtalsämnet var så klart flyktingkrisen. Margot Wallström frågade Aung San Suu Kyi om varför de inte ens vill använda ordet rohingya.

– Jag var den enda som nämnde ordet rohingya. Hon har en lång historisk förklaring till varför de är tveksamma till att använda ordet, säger Margot Wallström.

En nyckelfråga är ju det här med medborgarskap. Vad svarade hon dig kring det?

– Egentligen fick vi inga riktiga svar kring det. De säger att de vill börja med att försöka etablera varifrån de kommer och registrera, skriva ned vilka de är. Det hon gjorde var att betona behovet av försoning, och menar att det är långsiktigt någonting som är absolut nödvändigt. Där sa vi att det är viktigt att de känner också att vi vill hjälpa till med allt som vi kan, säger Margot Wallström.

Hon har alltid hävdat att det här är nationellt, och att man inte behöver ingen internationell hjälp för att lösa den här frågan.

– Jag tycker att man ser en öppning. Vi sa att det inte går att låta militären undersöka sina egna eventuella övergrepp och brott. Det är klart att människor inte vill berätta för dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista