Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen.
Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen. Foto: Szilard Koszticsak

Sverige hemlighåller EMA-röster

1:54 min

Sverige tänker inte berätta hur man röstade när det avgjordes i går att EU:s Läkemedelsmyndighet EMA i framtiden ska ligga i Amsterdam.

Sverige var ute ur diskussionen redan efter den första omröstningen. Grannlandet Danmark åkte ut i den andra, då man bara fick fem av de 28 medlemsländernas röster. Efteråt var den danska utrikesministern minst sagt besviken på Sverige.

Regeringen har satsat mycket på kampanjen för att få ta över EMA när britterna nu ska lämna EU.

Det utlovades stora fördela för de 900 EMA-anställda. I bostadsbristens Stockholm lovade man bostäder åt dem alla. Dessutom daghemsplats och bra internationella skolor till barnen.

I ansökan stod det att Nobelprisets glans har bidragit till att Karolinska Institutet är världsledande inom forskningen och att forskare över hela världen ser Stockholm som en mycket stimulerande miljö att arbeta i.

Ett sekretariat med budget på 4 miljoner inrättades i Stockholm, med Christer Asp som chef.

När Ekot gjorde reportage om EMA-satsningen i april i år sade han till Ekots reporter att ytterligare motsvarande 50 heltidstjänster arbetade med projektet.

Idag, dagen efter att Sverige förlorade omröstningen, vill han inte längre stå för den uppgiften och säger att det är omöjligt att räkna ut hur stor arbetsinsats som har lagts på projektet. 

I går åkte alltså Sverige ut redan i den första omgången. Då återstod Köpenhamn, Amsterdam och Milano. Och i nästa omgång var det alltså Danmark som åkte ut med bara fem röster.

Den danska utrikesministern Anders Samuelsen drog slutsatsen att Sverige inte var en av dem och han var rasande efter omröstningen. Det här kommer att få konsekvenser för relationerna mellan länderna sade han.

Det här ledde i går kväll till en intensiv diskussion på sociala medier. En av många upprörda var Liberalernas partiledare Jan Björklund som ville veta om det verkligen stämmer att Sverige inte röstade på Danmark i den andra omgången.

Inte minst eftersom Skåneregionen var en del av den danska kampanjen och en placering i Köpenhamn kunde ha gynnat Malmö och Lund.

Men EU-minister Ann Linde hänvisar till överenskommelsen mellan länderna att hemlighålla rösterna. Valsedlarna förstördes efter omröstningarna och Lindes pressekreterare säger i dag till Ekot att det skulle kunna skada våra relationer till andra länder att berätta hur Sverige röstade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista