cannabis
Arkivfoto. Foto: Eric Risberg

Riksåklagaren: HD behöver ta ställning om CBD-olja ska narkotikaklassas

1:46 min

Riksåklagaren vill nu att högsta domstolen tar upp fler mål för att förtydliga om den så kallade cannabisoljan eller CBD-oljan ska klassas som narkotika.

Oljan, som används i bland annat USA i medicinsk syfte, innehåller det narkotika klassade ämnet THC. Men eftersom den framställs av industrihampa som inte klassas som narkotika har olika domstolar gjort olika tolkningar. 

– I första hand behöver högsta domstolen enligt vår mening prova hur den nuvarande narkotikalagstiftningen ska tolkas och då ta ställning till om den nuvarande lagstiftningen täcker CBD som narkotika, säger riksåklagare Anders Perklev. 

Om Högsta domstolen skulle komma fram till att den nuvarande lagstiftningen inte täcker CBD-oljan behövs lagstiftningen ses över. 

– Det blir ju i grunden ett slags rättspolitiskt ställningstagande om  man vill att CBD-olja ska vara narkotika eller inte. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista