Lars Løkke Rasmussen
Lars Løkke Rasmussen Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Danskt kommunalval viktig värdemätare för regeringen

1:57 min

Idag går danskarna till val för att välja representanter till landets 98 kommuner och fem regioner. Ett val som kan ses som en viktig värdemätare för Statsminister Lars Løkke Rasmussens borgerliga regering.

I Köpenhamn har Palle West nyss varit och röstat:

– Det blir Socialdemokraterna. Det blir det nästan alltid, säger han.

Palle Vest har nyss varit inne i rådhuset här i Köpenhamn och har röstat som han brukar, på Socialdemokraterna. Det är han inte ensam om, Köpenhamn har varit och är fortfarande ett starkt socialdemokratiskt fäste, partiet har styrt staden i över hundra år.

Annars har det mesta av förhandsspekulationerna inför det danska kommunalvalet handlat om det stora borgerliga regeringspartiet Venstre. Partiet gjorde ett väldigt starkt val senast 2013 och tog då 48 av de 98 borgmästarplatserna i landet.

Men nu är stödet i opinionsmätningarna svagare så frågan är nu hur stort tappet blir för statsminister Lars Løkke Rasmussens parti.

För det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, är valet också viktigt, inte minst eftersom det är den nya partiledaren Mette Frederiksens första stora test. Partiet gick kraftigt bakåt 2013 och tappade även regeringsmakten vid valet till Folketinget 2015.

Nu hoppas man ta tillbaka flera borgmästarposter och få ett bra utgångsläge inför nästa val till Folketinget. Ett val som senast måste hållas i juni 2019.

I år är det också flera nyare partier som ställer upp i kommunalvalet för första gången, ett av dem, rödgröna Alternativet, har fått Köpenhamnaren Mettes röst.

– Jag gjorde tre olika tester på nätet och varje gång så blev det en av deras kandidater som kom i topp, berättar Mette.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista