Mugabe
Foto: MUJAHID SAFODIEN

Zimbabwes president Robert Mugabe har avgått

1:21 min

Zimbabwes president Robert Mugabe har avgått, uppger parlamentets talman, enligt AP. Enligt Reuters kommer Emmerson "Krokodilen" Mnangagwa att sväras in som ny president inom 48 timmar.

I ett brev till parlamentets talman skriver Mugabe att han lämnar sin post för att möjliggöra en smidig maktöverlämning.

Parlamentets talman Jacob Mudenda läste upp Mugabes avskedsansökan för parlamentarikerna som i dag börjat diskutera att ställa presidenten inför riksrätt.

"Jag Robert Gabriel Mugabe överlämnar härmed formellt, i enlighet med kapitel 96 i Zimbabwes konstitution, min avskedsansökan... med omedelbar verkan", läste Mudenda, enligt AFP.

Flera tusen människor hade tidigare under dagen samlats utanför parlamentet för att kräva hans avgång.

Sveriges Radios korrespondent Samuel Larsson är på plats i Harare och följer utvecklingen. Han vittnar om glädjescener och jubel.

– Det är en otrolig glädje här. Människor strömmar ut från kongresscentret. De sjunger, dansar och gör high five. Det är en otrolig stämning, säger han.

Vilka reaktioner har du mött från de du har pratat med hittills?

– Det är bottenlös glädje. Det är känslor som har tryckts tillbaka under en så lång tid, som nu plötsligt får utlopp. Det här är människor som inte har kunnat visa den här typen av känslor på många år.

En stor fråga är om landet kommer att bli en demokrati eller en diktatur.

– Trycket från omvärlden kommer att vara stort. Att ta det här tillfället i akt att faktiskt slå in på en ny väg. Men det är väldigt svårt att säga hur Mnangagwa kommer att styra. Det går ju inte att komma ifrån att han är i det gamla gardet. Att det är han och militären som hand i hand har genomfört den här statskuppen. Det går inte att förneka, även om de inte själva vill kalla det en statskupp, säger Maria Sjöqvist, Sveriges Radios tidigare Afrikakorrespondent.

Mnangagwa, som ännu inte återvänt till Zimbabwe, uppmanade tidigare under dagen Mugabe att avgå. Mnangagwa säger att han fört samtal med president Robert Mugabe och bjudits in att återvända till landet, men att han inte kommer att göra det förrän han känner sig säker.

Enligt nyhetsbyrån Reuters säger Emmerson Mnangagwa att han flydde landet efter att ha hört talas om planer på att han skulle "elimineras".

Reuters skriver på tisdagkvällen att Emmerson Mnangagwa kommer att ta över som Zimbabwes president inom 48 timmar, enligt regeringspartiet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista