Åsa Regnér
Åsa Regnér. Foto: Claudio Bresciani/TT

Het debatt trots bred uppslutning bakom LSS

Alla slog vakt om lagen men var oense om orsaken till att den urholkats
3:13 min

Det rådde stor enighet mellan riksdagens partier när de i dag diskuterade Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Alla slog vakt om lagen men var oense om orsaken till att den urholkats.

– Regeringen har inte tagit några initiativ till att förändra lagen, begränsa eller förändra rätten till personlig assistans. Däremot har Högsta förvaltningsdomstolen med start 2009 kommit med ett antal praxisförändrande domar, sa Åsa Regnér (S) som är ansvarig för dessa frågor i regeringen.

Det är dessa domar som skapat den nya praxis Försäkringskassan nu följer, vilket i sin tur lett till att många personer som tidigare haft personlig assistans blivit av med den. Ingen tycks kunna ställas till svars, ansåg Maj Karlsson, Vänsterpartiet.

– Två regeringar av olika färg har helt kallt låtit bli att agera. I nästan tio år har vi krävt en ändring av lagen, men ingenting har skett. Resultatet är i dag att över 80 procent av de som söker assistans får avslag. Men ingen bär ansvar, ingen kan ställas till svars. Man följer bara rättspraxis.

LLS infördes av regeringen Bildt 1991-1994, med Bengt Westerberg som socialminister. I dag anser hans efterträdare som ordförande för Liberalerna, Jan Björklund, att den nuvarande regeringen inte värnar reformen. Det framgår inte minst av att den översyn av LSS som regeringen beställt inte blir klar förrän hösten 2018.

– Jag vågar säga att, hade avsikten med utredningen varit att föreslå förbättringar, så hade den varit klar före valdagen, hävdade Jan Björklund.

Det stämmer heller inte att det enbart är domar i Högsta förvaltningsdomstolen och försök att komma åt fusk med assistansersättningen som ligger bakom de indragna assistanstimmarna, ansåg flera av talarna, bland andra Emma Henriksson, Kristdemokraterna, som initierat debatten

– Hösten 2015 så sa finansminister Magdalena Andersson att det finns skäl att påbörja besparingar på personlig assistans. Det blev en vändpunkt, då hände någonting. För efter det så kan vi se en drastisk minskning av antalet personer som är berättigade till personlig assistans.

Sverigedemokraten Carina Ståhl Herrstedt kopplade snabbt dessa besparingar till det ökande antalet asylsökande samma år.

– Just nu är det svårt att i dagsläget inte beröra vad det är som gör att vi är i den situation där vi är i dag. 2015 meddelade finansministern att de ökade kostnaderna för flyktingmottagandet skulle kunna bekostas med besparingar inom t.ex. personlig assistans.

I förra veckan berättade Åsa Regnér att regeringen beslutat om en tillfällig lag som stoppar Försäkringskassans omprövningar av assistans, som görs efter två år. Detta i avvaktan på en större pågående översyn av LSS. Men den fråga som förblev obesvarad under debatten i riksdagen är vad som händer med alla dem som redan förlorat sin assistans. Så här sa Åsa Regnér efter debatten.

– Vi får återkomma överhuvudtaget med de här frågorna och vi har begärt de här underlagen för att se hur de här domarna har påverkat, vad som hänt med personer som fått antingen avslag eller fått sin assistans indragen. Men jag får återkomma om det om några veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".