Trump hotade att skrota Nafta under valrörelsen – nu finns det inte på dagordningen

1:55 min

President Donald Trump har hotat med att skrota frihandelsavtalet Nafta mellan USA, Mexiko och Kanada. I dag avslutas femte rundan av förhandlingarna om avtalet.

– Nafta är det värsta avtal som något land skrivit på. Jag tror inte att vi kan omförhandla det, sa Donald Trump under valrörelsen.

Men det var då.

USA:s, Kanadas och Mexikos förhandlare möts just nu i Mexiko City. Att lägga ner frihandelsavtalet Nafta står inte på dagordningen.

En rapport från svenska Kommerskollegium nämner föga upphetsande diskussioner om till exempel offentlig upphandling. Det finns förstås stötestenar: USA vill att Mexiko ska inför starkare arbetsrätt och högre miljökrav. Då blir produktionen dyrare i Mexiko.

USA vill att det nya Nafta ska sägas upp automatiskt vart femte år. Det gillar varken Kanada eller Mexiko.

USA vill att bilar bara ska få räknas som amerikanska och slippa tull om de är gjorde till 85 procent i USA.

Förut räckte det med drygt 60 procent, resten kunde vara gjort i Mexiko. Just det blir svårt för Mexiko att svälja.

Kanada och Mexiko hotar svara med egna tullar om USA skrotar Nafta. Många amerikanska företag vill behålla Nafta, de har delar av sin produktion i Mexiko. En del produkter går fram och tillbaka över gränsen flera gånger innan de är färdigbyggda.

Richard Friberg är professor i nationalekonomi på Handelshögskolan i Stockholm, han tror att Trumps hot att skrota Nafta nog mest är en förhandlingsstrategi.

Så vad blir förhandlingsresultatet?

– Jag tror att det kommer sluta med att det är som i dag. Jag tror inte att Trump får till stånd några större förändringar, säger Friberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista