Bildsplit på hus och flaggor
Foto: Sveriges Radio/TT.

Miljöchefen vittnade i Boliden-målet

1:26 min

I hundramiljoners-målet mellan Boliden och de 800 chilenare som stämt bolaget på skadestånd - så vittnade i dag den dåvarande miljöchefen vid företagets Rönnskärsverk.

Rolf Svedberg rekommenderade företaget att skicka det giftiga smältverksavfallet från Skellefteå på 80-talet och har på senare år varit ångerfull - men gav i rätten i dag framförallt stöd åt Bolidensidan.

– Nu har jag ju verkligen gått igenom det här och tänkt efter och då kommer jag fram till att utifrån de förutsättningar som förelåg 1984/1985 så var det här en korrekt hantering, säger han.

Rolf Svedberg gjorde som Rönnskärsverkens miljöchef flera resor till chilenska staden Arica i mitten på 80-talet för att försäkra sig om att företaget Promel som fick tio miljoner kronor av Boliden för att upparbeta det giftiga smältverks avfallet som tex innehöll arsenik, verkligen gjorde det.

– Och vi diskuterade ju ganska mycket kring hanteringsfrågorna, säger han.

Men avfallet upparbetades inte som utlovat och blev liggandes och nyttjades tex som fyllnadsmassor för bostäder, vilket gjort lokalbefolkningen sjuka i bla olika former av cancer, menar de närmare 800 Chilenarna som stämt Boliden på skadestånd.

Den tidigare miljöchefen, som i dag inte ville ge några intervjuer, har också kritiserat Boliden i en DN-debatt artikel 2009 som han då tyckte borde hjälpa de sjuka chilenarna ekonomiskt. I dag var mer svävande och hade bytt sida tyckte Chilesidans advokat Johan Öberg.

– Det är precis det som sker i dag. Han ifrågasätter ju överhuvudtaget att människor skadats i Arica, den känslan fick jag i alla fall. Och det är ju naturligtvis tråkigt, säger han.

Då var Bolidens advokat Robin Oldenstam mer nöjd.

– Jag tror det stärker vår sak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista