Petflaskor
Dålig återvinning av de miljarder plastflaskor som används. Foto: PAUL ELLIS/TT

Brittisk plastskatt kan utvidgas

1:21 min

I Storbritannien funderar regeringen på att införa en skatt på plastförpackningar. Sedan tidigare finns en skatt på plastpåsar.

Den brittiske finansministern Philip Hammond väntas ta upp frågan i samband med budgeten som presenteras i dag.

Den brittiska tv-kanalen Sky News har haft en kampanj mot användningen av plast som ofta hamnar i naturen, och har bland annat visat bilder på hur en fågel som fastnat i plast kämpar för att ta sig loss.

Nu har den brittiska regeringen lovat att titta närmare på hur en skatt på plastförpackningar skulle kunna utformas. Sedan tidigare finns det en skatt på plastpåsar som gjort att den användningen minskat med 80 procent på tre år i Storbritannien.

En fjärdedel av all plast kommer från just engångsförpackningar av plast. Till exempel används 13 miljarder plastflaskor per år och bara hälften återvinns, enligt organisationen Recoup.

Plastskatten är ett av de mindre kontroversiella ämnena som den brittiske finansministern Philip Hammond kommer tala om i samband med dagens budget.

Bostadsbyggande, löneökningar för offentligt anställda och bidragssystemet blir betydligt jobbigare frågor som kommer få stort utrymme i debatten om budgeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista