Zimbabwe
1 av 2
Foto: Ben Curtis
Zimbabwier håller upp bild på Emmerson Mnangagwa.
2 av 2
Många zimbabwier väntar på förändring efter Mugabe. Foto: TT

Zimbabwier lättade över att Mugabe avgått

2:11 min

I dag väntas Emmerson Mnangagwa sväras in som Zimbabwes nye president, efter att Robert Mugabe, landets ledare sedan 37 år, avgick i går eftermiddag.

Och i Zimbabwe finns en hel generation människor som aldrig upplevt någon annan ledare än Mugabe och som nu hoppas på en förändring. Vår korrespondent träffade några av dem i centrala Harare i går kväll.

– Jag är så glad, jag har aldrig känt till någon annan president än Mugabe, men nu kan vi få förändring, säger 16-åriga Supua utanför parlamentet i Harare i går kväll, strax efter att Robert Mugabe avgått som president. Han visste inget om våra problem, tillägger hon - han levde sitt lyxiga liv medan andra dog av svält.

13 897 dagar har Mugabe suttit enligt en annan ung person som kommer springande längs gatan och gör "high five" med alla han möter.

Det är en ny start, och jag hoppas att nu när vi äntligen kan uttrycka oss fritt att det ska fortsätta så, säger Major, 34 år och som heller aldrig upplevt någon annan ledare än Mugabe. Också hoppas jag på fria och rättvisa val, tillägger han.

– Vi behöver nya idéer, säger Edward, 28 år.

– Jämför Mugabe 93 år med Macron eller Obama. Vi måste få till förändring. Det kommer driva utvecklingen, säger han.

I dag eller i morgon kommer Emmerson Mnangagwa sväras in som ny president, och Edward är övertygad om att regeringspartiet Zanu-PF kommer att fortsätta att manipulera oppositionen och behålla makten lång tid framöver.

– Men just nu är vi inte så bekymrade om vilket parti som får makten - just nu vill vi ha en regering som levererar, avslutar Edward.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista