Leif Östling
Foto: Pontus Lundahl/TT

Leif Östling lämnar Svenskt Näringsliv

7:58 min

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling lämnar sin post, enligt ett pressmeddelande.

Östling hamnade i fokus i samband med den så kallade paradisläckan, som visade att han hade miljontillgångar i lågskattelandet Malta.

Maria Mattson Mähl, styrelseledamot i Svenskt Näringsliv, säger att Östling har sett att den efterföljande debatten inte har varit bra för Svenskt Näringsliv.

Är det din uppfattning att Östling avgår på grund av de uppgifter som kom fram i SVT-programmet "Uppdrag Granskning" om hans skatteplanering eller hans uttalande i samband med det?

– Han har gjort bedömningen att det bästa för Svenskt Näringsliv är att vi får driva våra frågor och då har han fattat det här beslutet, säger Maria Mattson Mähl.

– Jag tycker att debatten har varit både nyanserad och saklig, vad jag har sett, och att man faktiskt har lyft upp vikten av skatter och vikten av transparens: vad får vi får våra skatter? Att bredda perspektivet på vad skatter är för någonting, menar Maria Mattson Mähl, Svenskt Näringsliv.

Tycker du att det är rätt att Leif Östling avgår?

– Det är hans beslut. Det har naturligtvis funnits diskussioner i de olika medlemsorganisationerna kring om det här var lämpligt eller bra och om han kunde fortsätta. Vi får respektera hans beslut.

Tycker du att det är rätt han avgår?

– Det var ett väldigt, väldigt plumpt uttalande och en onödig kommentar ifrån en sådan viktig person.

– Vi har haft en bra debatt efter det här. Vi är en medlemsorganisation och vi vill nå ut med våra frågor. 

Han har inte gjort något olagligt. Det är många som skatteplanerar. Är det ändå rätt att debatten blir så skarp? 

– Leif Östling är verkligen inte skattesmitare. Han har betalat fruktansvärt stora belopp i skatt. Det finns många skatteplanerar, även vanliga "Svensson". Det brukar finnas gott om tips i kvällspressen om hur man kan göra smarta avdrag, säger Mähl.

– Hans uttalande provocerar väldigt många svenskar och skapar också en klang i samtalsklimatet som inte är önskvärd, menar Maria Mattson Mähl, styrelseledamot i Svenskt Näringsliv.

Ekots ekonomireporter Sören Granath menar att är överraskande att Leif Östling nu lämnar Svenskt Näringsliv.

– Att han avgår just nu är en konsekvens av den heta debatten kring paradisläckan. Östling menar i ett pressmeddelande att hans person kommer ta för mycket uppmärksamhet från Svenskt Näringslivs arbete.

Hur stort inflytande på svenskt näringsliv har en ordförande i Svenskt Näringsliv?

– Det handlar om trovärdighet. Svenskt Näringsliv är en stor och viktig intresseorganisation som företräder framför allt storbolag i Sverige. De är även en lobbyorganisation som för fram frågor gällande skattefrågor, säger Ekots ekonomireporter Sören Granath. 

Leif Östling mandat går ut i maj 2018 och styrelsen kommer inom kort att utse en ny ordförande för tiden fram till ordinarie stämma i maj 2018.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista