Libanons premiärminister Saad al-Hariri.
Libanons premiärminister Saad al-Hariri. Foto: Future TV/TT.

al-Hariri skjuter upp sin avgång

Libanons premiärminister Saad al-Hariri säger att han väntar med att avgå, på begäran av president Michel Aoun.

– Jag presenterade i dag min avgångsbegäran för president Aoun och han bad mig vänta med att lämna in den för fortsatta samtal om anledningarna till den och den politiska bakgrunden, och jag visade förståelse för det, säger al-Hariri.

al-Hariri meddelade sin avgång den 4 november under ett besök i Saudiarabien, där han sedan stannade i två veckor, vilket väckte spekulationer om att han hölls som gisslan.

Den sunnimuslimske premiärministern anklagade den shiamuslimska Hizbollahrörelsen för att så split mellan arabnationerna. Han hävdade också att han lämnade sin post eftersom han fruktar att bli mördad.

President Michel Aoun och andra libanesiska politiker vägrade acceptera al-Hariris avgång genom ett besked från utlandet, utan krävde att han måste återvända hem för att göra det.

Händelserna har väckt oro för att Libanon ska dras in i ökande spänningar mellan regionens två stormakter, sunnimuslimska Saudiarabien och shiamuslimska Iran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista