Infekterat vargbråk

Nu i veckan ska Naturvårverket bestämma om vargen i Lapponia-reservatet vid Gällivare ska få vara kvar där eller inte. Samebyarna har ansökt om att vargen ska skjutas eller flyttas, för att inte störa renskötseln i området.
Det har blivit ett infekterat bråk, och två renskötare anhölls i förra veckan misstänkta för att ha jagat vargen på skoter. Renskötarna känner sig förföljda: –Det är ju inte meningen att man ska bli påpassad och förföljd i fjällvärlden. Det är skrämmande. Poliser kör med skotrar, polishelikopter flyger forkningshelikoptrar flyger, naturbevakare kontrollerar var våra bilar står parkerade. Jag vet inte vilken arbetsplats som hade tolererat en sån här hetskampanj. Det är som om vi vore värsta skurkarna, säger Bengt-Erik Pittsa i Sörkaitums sameby. Nej tidigare Vargen som är från ryska Karelen eller östra Finland upptäcktes vid Stora Luleälv i slutet av januari. Naturvårdsverket satte radiosändare på vargen, för att kunna se var den tar vägen. Dess gener skulle vara bra för att förnya svenska vargstammen, säger experterna. Samebyarna i området ansökte en första gång redan i februari om att vargen skulle flyttas eller skjutas, då sa både Länsstyrelsen i Norrbotten och Naturvårdsverket nej. Länsstyrelsen ändrade sig För några veckor lämnade samebyarna i Gällivare och Jokkmokks kommuner in en ny ansökan. Och nu har länsstyrelsen ändrat sig. Vargen bör flyttas för att skydda renkalvarna som bara för nåra dar sen började födas i fjällen. Men länsstyrelsens ansvarige Jan-Olof Westerberg tycker samtidigt att renskötarna överdriver: –Vargen har naturligtvis slagit renar, den har också bidragit till merarbete genom att den oroar renar också, men det är väldigt viktigt att säga att vi har inga uppgifter om omfattande härjningar eller massdöd bland ren, säger han. Svårt beslut Antalet vargar i Sverige ska mer än fördubblas, till 200, enligt riksdagen. Det kommer att bli fler oönskade vargar - därför tycker Naturvårdsverket att det beslut man måste ta nu är både svårt och viktigt. Det kommer att bli generaldirektören som får sista ordet. Renägare och statliga myndigheter är mer eller mindre alltid i konflikt om rovdjurspolitiken. Det här bråket kulminerade förra veckan när två renskötare anhölls, misstänkta för att ha jagat vargen med snöskoter. De två släpptes såsmåningom. Men misstron från renskötarnas sida fortsätter att vara stor, säger Bengt-Erik Pittsa: –Vore ord väger väldigt lätt gentemot myndigherna, länsstyrelse och Naturvårdsverket. Det är som att pinka i motvind, man får allting tillbaka bara.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".