Tusentals it-system har allvarliga säkerhetsbrister
Tusentals it-system har allvarliga säkerhetsbrister Foto: TT

Här är Sveriges it-säkerhet sämre än grannländernas

2:13 min

Sverige har sämre it-säkerhet i delar av industrin jämfört med våra nordiska grannländer. Det visar Ekots kartläggning.

Ekot har kategoriserat över 7 000 it-system med säkerhetsbrister, system som bland annat kontrollerar infrastruktur, fastigheter och kraftverk. Över 1 000 av de systemen saknar säkerhet och kräver inga lösenord för att styra systemen.

– Vi är ett land som varit väldigt långt fram, kanske ledande, inom telekommunikation och har alltid velat använda teknikens möjligheter. Samtidigt som vi har levt de senaste 20 åren i föreställningen om att det är fred militärt och att ingen i samhället vill oss något ont. Och då har vi kanske inte känt något behov av att säkra upp de här systemen, säger Peter Stenumgaard, enhetschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Baserat på de system som Ekot har hittat i Sverige, har vi jämfört hur många likadana system som finns i de nordiska grannländerna. Vi tittar specifikt på de system som vi har hittat där det inte krävs något lösenord.

Sverige har då ungefär dubbelt så många sådana system som något nordiskt grannland. Då har vi tagit hänsyn till att det bor fler i Sverige.

Norge har samtidigt ett annat sätt att jobba med säkerhet. Varje bransch eller sektor som bedöms som viktig har en egen digital insatsstyrka med säkerhetsexperter.

Lars Erik Smevold jobbar på norska Kraftcert, som jobbar med kraftverk.

– Jag tror det hjälper väldigt mycket att vi jobbar så tätt. De känner de flesta av oss som jobbar här, det är lättare att ta upp en telefon, ring eller skicka ett mejl när de vet vårt namn och är bekanta med våra ansikten, säger Smevold.

Han säger att det underlättar att de jobbar så riktat mot kraftverk. Förtroendet ökar när samarbetet är nära.

Norska Kraftcert jobbar också aktivt med att söka upp osäkra system, med samma verktyg som Ekot har använt i sin kartläggning. Varje vecka hittar de nya sårbara system och tar då ofta personlig kontakt med ägaren.

Hur vanligt är det att ni hittar sådana här saker?

– Det händer att vi hittar saker, i alla fall varje vecka, säger Lars Erik Smevold.

Peter Stenumgaard, enhetschef vid FOI säger att Sveriges nordiska grannländer också har en högre medvetenhet om militära hot.

– Finland till exempel är grannland med Ryssland. Det blir naturligt en annan medvetenhet. Danmark och Norge är Nato-länder, så de är ständigt aktiva, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista