Henrik Fritzon (S) regionråd i Skåne. Exteriör på EMA i London.
Henrik Fritzon (S) regionråd i Skåne. Foto: Frank Augstein/Emil Langvad/TT

"Borde vara självklart för en svensk regering att stödja Köpenhamn"

Skånes regionråd: Ger uppenbara fördelar
1:29 min

Frågetecknen kring hur Sverige röstade när EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, skulle få en ny placering fortsätter att bli fler.

Enligt tidningen Politico och den danske utrikesministern Anders Samuelsen röstade Sverige inte på Köpenhamn efter att Sverige hade åkt ut, något som den svenska regeringen har valt att inte kommentera.

Nu kommer också kritik från regionrådet i Skåne, Henrik Fritzon. Om uppgifterna stämmer är det allvarligt, tycker han.

– I det läget borde det vara självklart för en svensk regering att stödja Köpenhamn eftersom det ger så uppenbara fördelar också för södra Sverige och för Skåne.

När ministerrådet i måndags röstade om var EMA skulle ligga, efter att britterna lämnar unionen, åkte Sverige alltså ut redan i den första omgången. Då återstod Köpenhamn, Amsterdam och Milano.

Det var i det läget som Henrik Fritzon (S) tycker att det var självklart att Sverige skulle rösta för grannlandet Danmark. Men i nästa omgång var det Danmark som åkte och den danska utrikesministern, Anders Samuelsen, tyckte sig veta att Sverige inte hade röstat på Danmark.

Omröstningen var sluten och Sveriges EU-minister Ann Linde (S) säger att hon inte tänker avslöja hur hon röstade. Men den danske utrikesministern tyckte sig veta vilka fem länder som hade röstat för Danmark och Sverige var inte en av dem.

I dag säger den skånske Socialdemokraten Henrik Fritzon att det finns en bristande förståelse för regionen Köpenhamn/Skåne från partikamraterna i Stockholm.

– För oss är det där självklart. Vi jobbar i vårt dagliga politiska arbete för att stärka den här integrationen. Men det är klart att de svenska statsmakterna inte alltid inser hur oerhört viktiga Danmark och Köpenhamn är för Skåne.

Nu blir det i stället Amsterdam som får ta över den myndighet som avgör vilka mediciner som får säljas inom unionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".