En person som är ute och går i ett snöväder.
Foto: Anders Wiklund/TT

Kraftiga snöfallet drar vidare – drabbar snart norr

Snöfall och kraftig vind har ställt till det både för väg- och flygtrafiken i södra Sverige. När snövädret drar vidare väntas stora problem även längs Norrlandskusten.

Efter tisdagens snöyra har ett nytt nederbördsområde tagit sig in från sydväst. SMHI räknade med att det under morgonen skulle falla fem till tio centimeter snö i landets sydvästra delar och utfärdade en klass 1-varning för snöfall.

När snön i stället blir till regn framåt eftermiddagen och kvällen ökar också risken för ishalka på vägarna.

– Vi räknar med att det kommer att över övergå till regn successivt till i kväll. Risken finns då att regnet fryser när det landar, säger Therese Fougman, meteorolog vid SMHI.

– Så över till exempel inre Götaland, Halland, Bohuskusten och ner över Skåne-Blekinge kan de kalla vägytorna ställa till med bekymmer.

SMHI har också utfärdat en klass 2-varning för delar av Norrlandskusten och inre Jämtland, som värst väntas det bli under torsdagen. Utöver den kraftiga sydostvinden kan det falla mellan 20 och 35 centimeter snö.

– Det finns risk för ordentligt busväder, säger Fougman.

– I och med att det kommer att blåsa, kommer det förmodligen att yra omkring mycket snö med kraftig drivbildning som följd. E4 ligger ju till exempel väldigt kustnära, där brukar det kunna bli besvärligt.

I norra Lapplandsfjällen väntas dessutom en storm dra in, med vindhastigheter på i snitt 25 meter per sekund. Även för det området har SMHI lagt en klass 2-varning.

Snöfallet i dag på morgonen ställde till det för bland annat flygtrafiken, men inställda eller försenade flyg från både Arlanda och Landvetter.

Även på vägarna var det rejält besvärligt på många håll, med en rad trafikolyckor. Dessutom ställde halkan till problem för lastbilar och andra tyngre fordon, exempelvis på E6 i backen över Hallandsåsen.

Även på höjderna runt Jönköping var vägarna oerhört hala.

– Det är ganska tung snö och ett ganska ansträngt väglag, säger Michael Simmeborn, ansvarigt befäl vid räddningstjänsten i Jönköping.

– Folk är säkert lite ovana vid halkan, så det gäller att hålla ner farten och öka avståndet. Och att ha bra däck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista