Man i fönster.
1 av 3
Libanons premiärminister Saad al-Hariri. Foto: Johan-Mathias Sommarström / Sveriges Radio
Kvinna håller upp en stor bild på en man.
2 av 3
Foto: Johan-Mathias Sommarström / Sveriges Radio
Libanons premiärminister Saad al-Hariri
3 av 3
Libanons president bad Saad al-Hariri stanna kvar som premiärminister. Foto: Bilala Hussein/TT

Hariri fortsätter som Libanons premiärminister – ett tag till

1:57 min

Libanons premiärminister Saad al-Hariri återvände i natt till Libanon och talade i dag inför tusentals anhängare som samlats utanför hans bostad i Beirut.

Hariri sa att han övertygats av presidenten att ännu inte avgå som premiärminister, rapporterar Ekots korrespondent i Beirut.

Det är Saad al-Hariri som talar i bakgrunden inför flera tusen människor som samlats för att se och lyssna till honom nu när han återvänt till Libanon.

Hariri tackade det libanesiska folket för allt stöd och kallade stunden oförglömlig. Människor har färdats från hela Libanon för att ta emot Hariri.

Jula Santoud är en av flera tusen anhängare som välkomnade Saad al Hariri. Hon säger att hon är så lyckligt att hon inte finner ord, hon älskar Sheikh Saad som han kallas.

Hariri avgick plötsligt under ett besök i Saudiarabien, många trodde att han tvingats att avgå och att Saudiarabien höll honom kvar mot hans vilja.

I dag när han skulle lämna in sin avskedsansökan bad presidenten honom att stanna, åtminstone yttlerligare några veckor och Hariri accepterade.

Många här, även hans motståndare har önskat att han skulle återvända och oron för honom har varit stor.

En som oroat sig är parlamentarikern och partikamraten Ahmed Fadad.

– Självklart har jag oroat mig och jag oroar mig fortfarande. Han har ett stort ansvar både vad gäller situationen i Mellanöstern men också internt.

En stor utmaning nu blir att balansera mellan regionens ärkefiender som båda har stort inflytande i Libanon. Iran som i praktiken styr Hizbollah och Saudiarabien.

I dag firas det i Libanon, i morgon börjar utmaningarna igen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista