Kvinna med huckle.
1 av 3
Fadila Efendic förlorade sin man och son i Srebrenica. Idag välkomnar hon domen mot Ratko Mladic Foto: Johanna Melén / Sveriges Radio
Man
2 av 3
Journalisten Marinko Sekulic säger att i Bosnien Hercegovina skriver alla sin egen historia. Foto: Johanna Melén / Sveriges Radio
Tom gata.
3 av 3
Foto: Johanna Melén / Sveriges Radio

"Mladic fick livstids fängelse – han förtjänar det"

1:54 min

I Srebrenica finns både de som gläds åt att 74-årige Ratko Mladic döms till livstids fängelse. Men det finns också de som fördömer domen.

Det blev en väntad påföljd för den bosnienserbiske befälhavaren Ratko Mladic, när krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien fällde sin dom i dag.

Den i dag 74-årige Mladic döms bland annat för folkmord i Srebrenica sommaren 1995 – då över 7 000 muslimska män och pojkar dödades.

– Han fick livstids fängelse. Det är bra. Han förtjänar det, säger Fadila Efendic, klädd i svart klänning och med en blåmönstrad sjal kring huvudet.

Hon säljer souvenirer mittemot det stora gravfältet utanför Srebrenica, där bland annat hennes man och son ligger begravda. De var två av offren för massdödandet 1995 som Ratko Mladic nu dömts för, folkmord, enligt domstolen i Haag.

Däremot friades Mladic från folkmord i andra delar av Bosnien Hercegovina, tidigare under kriget. Vilket Fadila Fendic beklagar.

– Därmed kvarstår orättvisan för de som dödades på de platserna, säger Fadila Efendic, som också beklagar att många runt omkring henne, i Srebrenica och i hela den Bosnienserbiska republiken där de flesta av Bosnien Hercegovinas bosnienserber bor, ser Mladic som en hjälte.

Samtidigt som livstidsdomen meddelas i Haag ljuder både minareten och kyrkklockorna i Srebrenica – där befolkningen i dag består till hälften av bosnienserber, till hälften av bosnienmuslimer. För den ena gruppen är Mladic en grym mördare. För den andra en fosterlandsförsvarare.

– Jag är serb, jag står upp för mitt folk, på samma sätt försvarade Mladic sitt folk. Vore det inte för honom hade vi inte levt i dag, säger Marko Sekic, som står i solskenet mitt i Srebrenica med Nikola, ett halvår, i famnen.

På Srebrenicas lokalradio, som ligger mittemot moskén säger journalisten Marinko Sekulic att det brukar ju sägas att historien skrivs av segraren, men i det här kriget förlorade alla, därför skriver alla parter sin egen historia.

– Den här domen förändrar inte det, säger Marinko Sekulic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista