Människor står med plakat.
1 av 2
Folk väntar på sin nye president utanför Mamyame flygvapenbas utanför Harare. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio
Människor står med plakat.
2 av 2
Folk väntar på sin nye president utanför Mamyame flygvapenbas utanför Harare. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio

Mnangagwa välkomnades tillbaka till Zimbabwe

Hör supportrarnas lovord på flygplatsen
1:21 min

På onsdagen återvände Emmerson Mnangagwa till Zimbabwe för att sväras in som president efter Robert Mugabe som avgick igår. På Manyame-flygbasen utanför Harare väntade tusentals anhängare på sin nye president.

– Vi är här för att välkomna vår nya president. Vi ser fram emot ett bättre Zimbabwe, där våra barn får en bättra framtid, bättre utbildning, säger Shamnoro som står i folkmassan utanför Manyame-flygbasen.

– Han gör inte skillnad på folk. Han har redan visat att han kan ena Zimbabwe, både vita och svarta, fortsätter Shamnoro.

Emmerson Mnangagwa förväntas sväras in som president på fredag, men väntas tala till folket i centrala Harare redan på onsdagskvällen. Det blir i så fall hans första offentliga framträdande sedan han gick i landsflykt för drygt två veckor sedan. Under den dramatiska vecka som ledde fram till Mugabes avgång på tisdagen har han annars varit i princip tyst.

I ett uttalande igår, strax innan Mugabe avgick, skrev han däremot att han såg fram emot att snart återvända till Zimbabwe och jobba för att få ekonomin tillbaka på fötter – ett område där många zimbabwier har mycket högt ställda förhoppningar på Mnangagwas presidentskap.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".