Dåligt resultat delar Skolverket

Kontrollen av de svenska skolorna är för dålig, anser regeringen. Därför vill Utbildningsminister Tomas Östros dela upp skolverket i två delar, en del som granskar arbetet i skolorna och en del som utvecklar arbetet.
–Bra, tror Bo Sundqvist, lärare och fackligt ombud för lärarnas riksförbund på Malmö Latinskola.
–Jag tycker att det låter som ett utmärkt förslag. Jag tycker att Skolverket är alldeles för tandlöst idag, säger Bo Sundqvist. Idag skall Skolverket både kontrollera och utveckla skolorna i Sverige och denna dubbla roll fungerar inte, anser utbildningsminister Thomas Östros och enligt regeringens förslag skall den delen av skolverket som får i uppgift att granska skolarbetet få möjlighet att fördubbla antalet besök i skolorna. Rollerna renodlas Den ena myndigheten, som även i fortsättningen kommer heta Skolverket, ska alltså sköta tillsynen och utvärderingen av skolan. Den andra myndigheten som går under arbetsnamnet skolutvecklingsmyndigheten ska just syssla med skolutvecklingsfrågor, ansvara för rektorsutbildningar och hur kommunernas resurser till skolorna ska fördelas. Idag ligger både den utvecklande och tillsynsdelen på skolverket. Slutpunkt för en lång diskussion Mats Ekholm är generaldirektör för det nuvarande Skolverket: –Frågan om det går att kombinera den kontrollerande och den utvecklingsstödjande uppgiften har diskuterats länge. Regeringen vill nu att skolmyndigheter ska renodla sina uppgifter så att det blir lättare för kommuner och skolor att veta om man är man ute i en kontrollerande uppgift eller en utvecklande uppgift och därmed hoppas regeringen att man ska få en större effekt. Den nya organisationen beräknas träda ikraft i mars 2003 och ska rymmas inom den budget som redan finns.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".