Elever i klassrum
1 av 2
Foto: KATARZYNA KORZA / TT
Man i skinnjacka intervjuas.
2 av 2
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Foto: Sören Andersson/TT

1 700 skolelever i nytt metoo-upprop

Över 1 700 elever deltar i ett upprop mot sexuella trakasserier inom skolan, rapporterar Dagens Nyheter.

Vittnesmålen berör övergrepp ända ned till första klass.

– Det är modiga vittnesmål och en väldigt skrämmande verklighet som beskrivs, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Det är flickor och unga kvinnor, som går eller nyligen har gått i grundskolan eller gymnasiet, som delar hundratals erfarenheter.

Bland exemplen finns träslöjdslärare som tryckt upp tjejer mot väggen, flickor som blivit tafsade på under simlektioner och våldtäkter i skolmiljö.

– Oroväckande många historier kommer redan från förskoleklasserna, om blottande pojkar som visar "så här går det till", säger initiativtagaren till DN.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) beskriver vittnesmålen som skrämmande.

– Från början av Metoo har det varit tydligt att många av vittnesmålen handlar om saker som hänt i skolan eller övergrepp som varit möjliga på grund av en kultur som sattes tidigt i skolan, säger han till TT.

Nästa vecka har Fridolin ett sedan tidigare planerat möte med lärarfacken och flera myndigheter för att diskutera situationen i skolan. Han säger att man från regeringshåll har agerat "längs med hela skalan":

– Från fortbildning för lärare, tydlig handledning för lärare, att verka när man får information, ser trakasserier, kränkningar eller övergrepp. Till förstärkningar i läroplanen och lagändringar, säger Fridolin.

Sedan 2015 och fram till den 25 oktober i år har 368 fall av sexuella trakasserier i skolan anmälts till diskrimineringsombudsmannen, skriver DN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista